Inomhusbelysning

Inomhusbelysning är en kategori av heminredning som är en av de viktigaste delarna när du vill skapa en hemtrevlig atmosfär samtidigt som den behöver vara funktionell. Genom att kombinera olika typer av inomhusbelysning så kan du skapa en miljö som är både funktionell och inredningsmässigt tilltalande. Inomhusbelysning är av central betydelse för inredningen av flera skäl och dess betydelse sträcker sig långt utöver den grundläggande funktionen som att bara "göra ett rum ljust". Inomhusbelysningen har en avgörande inverkan på atmosfären i ett rum. 

  • Prisintervall

  • Tillverkare 2194

    • Visa fler
    • Visa färre
  • Visa endast 2140

  • Produktkategori 2194

    • Visa fler
    • Visa färre
  • Färg 2193

    • Visa fler
    • Visa färre
  • Material 2182

    • Visa fler
    • Visa färre
  • Nyheter 74

  • Kelvin 1

  • Lumen 1

  • Sockel 1

  • Dimbar 1

Inomhusbelysning 

Den kan förändra stämningen från varm och trivsam till klar och energisk. Ljusets intensitet, färg och riktning spelar alla en roll i att skapa den önskade känslan. Belysningsarmaturer är inredningsdetaljer i sig som kan komplettera en viss inredningsstil eller agera som ett eget blickfång och en väl vald lampa eller ljuskrona kan verkligen förvandla ett rum. Det finns även en funktionell aspekt med inomhusbelysning där en korrekt belysning är avgörande i rum där man behöver arbeta. I köket behövs till exempel en stark och riktad belysning för matlagning medan ett studierum kräver belysning som minimerar skuggor och ögontrötthet. Inomhusbelysning kan användas för att ta fram rummets bästa egenskaper som exempelvis att belysa tavlor, möbler eller andra detaljer i inredningen. Inomhusbelysningen kan också användas för att skapa illusionen av mer utrymme och höjd.

Genom att planera inomhusbelysningen på ett genomtänkt sätt i inredningen så kan du alltså inte bara förbättra rummets utseende och funktionalitet utan också påverka känslan och upplevelsen av utrymmet på ett djupt och personligt sätt.

Hos oss här på lavanille.com så har vi inomhusbelysning från välkända leverantörer såsom Aneta Lighting, BYON, Belid, Dyberg-Larsen, Ebb & Flow, Globen Lighting, H Skjalm P, Herstal, House Doctor, Karlskrona Lampfabrik, Lene Bjerre, Madam Stoltz, Nordal, Oriva, Osram, PR Home, Star Trading och Watt & Weke.

I kategorin inomhusbelysning ingår taklampor, bordslampor, vägglampor, golvlampor, spotlights, plafonder, lampfötter, skrivbordslampor, fönsterlampor, tavelbelysning, badrumslampor och kristallkronor.

De finns i en mängd olika färger, bland annat antikfärgade, beige, blå, brun, frostad, grå, grön, guld, gul, klar, koppar, krom, multifärgad, mässing, offwhite, orange, rosa, röd, silver, svart och vit.

Inomhusbelysningen är tillverkad av många olika material, bland annat av akryl, aluminium, bambu, bomull, cement, glas, järn, keramik, kristall, lergods, linne, marmor, metall, mässing, naturmaterial, papper, plast, polyester, polyresin, porslin, rotting, sammet, sandsten, silke, stål, terrakotta, textil, trä, och tyg.

Vad finns det för olika typer av inomhusbelysning?

Inomhusbelysning är ett vitt begrepp och i denna kategori så finns det flera olika typer av lampor.

Taklampor är vanligen rummets huvudsakliga ljuskälla och finns i en mängd olika stilar, från enkla plafonder till eleganta kristallkronor. De används ofta som allmänbelysning för att ge rummet ett jämnt fördelat ljus men kan också bidra till att accentuera inredningen. En modern pendellampa över matbordet är snyggt och ger samtidigt rätt ljus vid middagar. I vardagsrummet kan du istället välja en dimbar plafond som ger dig flexibilitet lite beroende på vad du vill göra. Ett tips är att välja en taklampa som kompletterar rummets storlek. Om du har ett stort rum så kan du fundera på att inreda med en större taklampa eller en taklampa med mer iögonfallande design.

Bordslampor är utmärkta för att skapa en trivsam stämning och fungerar främst som accentbelysning men kan även utgöra arbetsbelysning. De är idealiska på sidobord vid soffor eller som sänglampor. Med rätt design så kan bordslampor tillföra rätt känsla i inredningen. En bordslampa i vintage-design på ett sidobord kan ge en retrokänsla medan en minimalistisk lampa med en geometrisk design kan passa i ett modernt sovrum. Tipset är att använda bordslampor för att tillföra färg eller intresse i ett rum. De fungerar också bra för att skapa symmetri när de placeras på båda sidor av en soffa eller säng.

Vägglampor är förträffliga när du vill skapa indirekt belysning. De monteras på väggar för att lysa upp hallar eller som läslampor ovanför sängen. Vägglampor finns i olika stilar, från moderna till traditionella. Om du exempelvis har en läshörna eller vill ha en sänglampa så att du kan läsa en god bok, så passar det bra med en vägglampa med justerbara armar, som är både praktiskt och snyggt. Ett annat tips är att använda vägglampor för att framhäva inredningsmässiga detaljer eller tavlor på väggarna.

Golvlampor är både flexibla och praktiska, och kan flyttas runt för att tillgodose belysningsbehoven i olika delar av hemmet. De är utmärkta för hörn som behöver extra ljus eller i en läshörna. En bågformad golvlampa kan till exempel ge ett elegant och modernt intryck över en läshörna, en soffa eller en del av vardagsrummet.

Spotlights används för att rikta ljus mot specifika delar i rummet, exempelvis mot konstverk eller arbetsytor. Man kan använda antingen enskilda spotlights eller spotlights på skena, alltefter behov. Inbyggda spotlights eller spotlights på skenor i köket kan exempelvis lysa upp arbetsytor medan riktade spotlights kan användas för att framhäva tavlor eller andra detaljer i inredningen. Spotlights är således idealiska för att lysa upp specifika områden i ett rum.

Plafonder är en diskretare form av takbelysning som ofta är lite enklare i designen och används för att ge ett mjukt, jämnt ljus i ett rum. De passar i rum med normalhöjd där man inte vill att taklampan hänger ner för långt. I hallen eller små rum där utrymmet är begränsat så kan en stilren plafond till exempel vara en idealisk lösning. Plafonder är utmärkta för områden där du vill ha en diskret men ändå effektiv belysning.

Lampfötter och lampskärmar gör att du kan anpassa sin belysning till din inredning på ett lite mer personligt sätt. Genom att kombinera olika lampfötter och lampskärmar så kan du skapa precis den inredning du vill ha samtidigt som du kan välja exakt vilken karaktär på ljuset som du önskar.

Skrivbordslampor är viktiga för arbetsytor. Med rätt ljuskälla så ger dessa lampor ett starkt, riktat ljus som minskar ögontrötthet och skapar fokus. De finns i många stilar, från klassiska till moderna. En klassisk skrivbordslampa, som exempelvis Karlskrona Lampfabrik Bankirlampa Grön som har en grön glasskärm, kan tillföra en traditionell känsla till ett arbetsrum. Ett tips är att välja en skrivbordslampa med justerbar arm och huvud för att maximera dess användbarhet och rikta ljuset där det behövs.

Fönsterlampor är ofta mindre i storleken och placeras gärna i fönster för att skapa en välkomnande atmosfär, både inomhus och utomhus. De är vanliga i skandinavisk design och ger ett mjukt ljus. En liten, dekorativ lampa i ett köksfönster kan till exempel ge ett välkomnande sken under kvällstimmarna. Fönsterlampor har man egentligen inte bara för utseendets skull utan de ger också ett mjukt ljus som är hemtrevligt både inifrån och från utsidan. Tavelbelysning är speciellt utformad för att framhäva tavlor och annan vägghängd konst. Lamporna fästs direkt på tavelramen eller monteras på väggen ovanför och finns i olika bredder som gör att de passar till de flesta konstverk. De kan även användas för att lysa upp bokhyllor, skåp och garderober. 

Man kan även fundera på att istället använda en LED-ljuslist ovanför en tavla som ger en lite modernare touch samtidigt som den framhäver tavlan. Se dock alltid till att tavelbelysningen är proportionell mot tavlans storlek och att den inte skapar reflektioner på glasade ytor.

Badrumslampor är, som namnet antyder, speciellt designade lampor för fuktiga miljöer. De finns i olika stilar, från enkla spotlights till mer dekorativa vägglampor. Ett exempel är att kombinera vattentåliga downlights i taket med vägglampor runt spegeln vilket är både funktionellt och snyggt. Tänk på att det i badrummet är viktigt med både god allmänbelysning och riktat ljus vid spegeln för dagliga rutiner.

Kristallkronor är alltid ståtliga och används ofta i matsalar eller entréhallar. En imponerande kristallkrona i entrén skapar en lyxig och välkomnande känsla. De tillför en klassiskt praktfull och elegant atmosfär till ett rum och fungerar som en central punkt i designen men se till att kristallkronans storlek passar rummets dimensioner.

Vad skall jag tänka på när jag inreder med inomhusbelysning?

Målet med att inreda med inomhusbelysning är att skapa ett rum som är både funktionellt och estetiskt tilltalande.

En aspekt att fundera på är du behöver ha rätt balans mellan olika armaturer så att du kombinerar allmänbelysningen med passande arbetsbelysning och accentbelysning för att skapa en dynamisk och inbjudande atmosfär. Allmänbelysning är rummets grundbelysning där exempelvis taklampor och plafonder ger ett grundläggande ljus som bildar basen i rummets ljussättning. Arbetsbelysning är sådan belysning som behövs vid specifika uppgifter där du exempelvis vill ha skrivbords- och läslampor i arbetsrummet eller arbetsbelysning under skåpen i köket. Accentbelysning används för att framhäva vissa delar av rummet, som tavlor, växter eller andra delar av inredningen. Spotlights, tavelbelysning och riktade golvlampor är bra för detta ändamål.

När du inreder med inomhusbelysning så skall du tänka på rummets funktion, storlek och den önskade stämningen du vill ha i rummet tillsammans med den övergripande inredningsstilen. Välj armaturer som inte bara ger rätt typ av ljus utan som också kompletterar rummets inredningsstil. En rustik lantlig bordslampa kan exempelvis tillföra karaktär till ett kök medan en minimalistisk golvlampa kan passa bra i ett modernt vardagsrum.

Kom ihåg att använda dimmers som ger dig möjlighet att justera ljusstyrkan vilket bidrar till flexibilitet och atmosfär i rummet. Dimmers är särskilt användbara i vardagsrum och matsalar där olika aktiviteter ofta behöver olika ljusnivåer.

Tänk även på ljusets färgtemperatur och styrka eftersom dessa faktorer också påverkar känslan i rummet. Ett varmt ljus (låg Kelvin-värde) skapar en trivsam och välkomnande atmosfär och passar bra i ett vardagsrum och sovrum medan ett kallare ljus (högre Kelvin-värde) är energigivande och bättre för kök och arbetsutrymmen. En viss typ av inomhusbelysning, som exempelvis en stor kristallkrona eller en unikt designad golvlampa, kan fungera som ett blickfång i ett rum och förstärker då inredningen i rummet.

Kom ihåg att ljus kan påverka hur stort eller litet ett rum känns eftersom ljusa väggar reflekterar ljus. Ett rum med ljusa väggar känns därmed större. Om du använder flera armaturer så kan det också bidra till att göra att ett lite mindre rum känns större och mer inbjudande. Man får dock komma ihåg att varje rum har sina egna behov av ljus. Medan man i ett badrum vill ha ett klart ljus så vill man i sovrummet gärna vill ha en mjukare belysning som passar bra när man vill slappna av.

Tänk på att balansera funktionellt ljus med ljus som skall ge den rätta känslan när du inreder med dessa olika typer av inomhusbelysning. Använd en blandning av olika ljuskällor för att skapa en dynamisk och flexibel belysningsinredning. Du kan exempelvis kombinera en mjuk plafondbelysning med riktade spotlights och vackert designade bordslampor för att skapa en varierad och anpassningsbar belysningsmiljö. Kom ihåg att färgtemperaturen på ljuskällorna också påverkar atmosfären och känslan i rummet, där ett varmare ljus skapar en hemtrevligare känsla medan ett kallare ljus är bättre för koncentration och arbetsuppgifter.

Om du beaktar dessa infallsvinklar när du planerar inomhusbelysningen hemma så hjälper de dig att skapa en balanserad och välkomnande känsla. Varje rum kommer då att spegla din personliga stil samtidigt som du får rätt funktion i belysningen när du till exempel skall städa.

Att inreda med belysning handlar sålunda inte bara om att välja rätt armaturer utan också om att placera dem strategiskt för att framhäva rummets bästa egenskaper och skapa den önskade stämningen.

Vi har ett stort sortiment av alla de olika typerna av inomhusbelysning som du behöver i ditt hem, så när du vill köpa inomhusbelysning så skall du se till att besöka oss här på lavanille.com!

Hos lavanille.com kan du välja bland populära varumärken som är kända för sin höga kvalitet och design av lampor, belysning, ljusstakar, lyktor och ljus. Vi har handplockat både välkända ikoner och ny spännande formgivning från inredningsföretag och designers i Europa och Sverige. Vårt sortiment utökas kontinuerligt med nya unika designlampor, lampor, inredning, möbler och andra spännande inredningsdetaljer och mycket mer!

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.