Belysning i hemmet

När det gäller hemmets design och utformning har belysningen en av de mest viktigaste och centrala funktionerna för hur vi uppfattar ett rum och hur vi använder det. Ljus spelar en stor roll för vår komfort, lugn och trygghet och vi är alla beroende av det från den riktade skrivbordslampan, till det hemtrevliga ljuset i vardagsrummet, den trevliga utomhusbelysningen och kökets arbetsbelysning. Utan en väl fungerande belysning är vi ganska rådlösa och det märks inte minst när det är ett strömavbrott eller när en säkring går.

Dock är belysning så väldigt mycket mer än så. Genom att ha ett utmärkt ljus i hemmet kan det utgöra skillnaden mellan det otrivsamma rummet och det som bubblar av liv. Det kan bidra till att göra en lugn och avslappnad, skapa en fin atmosfär och framhålla inredningen. Helt enkelt går det att förvandla ett hems inredning och möblemang genom att tända ljuset.


Förutom den praktiska nyttan som man har av belysningen finna det dessutom många uppfinningsrika möjligheter. När man inreder och designar sitt hem är ofta belysningen det som man tar tag i sist av allt, när det borde vara det första att göra. Genom att göra enkla justeringar i hemmet kan man åstadkomma fina resultat och undvika onödiga kostnader.


Det är viktigt att tänka på vilken funktion och egenskaper armaturen behöver ha och var i hemmet eller på kontoret den skall användas och placeras.  Armaturer sprider ljuset på olika sätt. Flera av dem är särskilt anpassade för vissa funktioner och ändamål, andra inte. Det finns olika varianter av ljuskällor som har olika egenskaper och inverkar på hur vi betraktar färg och design. Därför är det väsentligt att installera rätt armatur och ljuskälla rätt så att man får ett fint och önskvärt ljus i sitt hem. Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till ljusets kulör, egenskap och effektivitet.


Det finns ett stort antal människor som tycket att belysning är något krångligt och svårt att förstå sig på. Av den anledningen behåller de sina inlärda lösningar och upprepar samma sätt som tidigare.


Det är väsentligt att man förstår hur olika ljuskällor och armaturer fungerar för att lyckas med sin ljussättning i hemmet. Valet av ljuskälla och armatur går hand i hand. Det är väsentligt att känna till vilken typ av belysning man skall välja till varje rum.


Det som är positivt idag är att det finns många olika alternativ vad det gäller inomhusbelysning. Formgivare och designers arbetar fortlöpande med att få fram olika funktionsmässiga lösningar för att kunna använda nya material och utforma vackra, klassiska och moderiktiga armaturer. Idag finns det glädjande nog många olika möjligheter att skapa vackra ljuseffekter till sitt hem.


Se alla taklampor här »

Se alla bordslampor här »

Se alla golvlampor här »

Se alla vägglampor här »