Olika typer av lampor

Ordet lampa kommer från det grekiska ordet lampás och betyder fackla. Innan man bestämmer sig för vilken armatur man vill ha är det betydelsefullt att fundera på vad som framkallar ljuset – själva ljuskällan. Den utstrålar ljuset, den är upphovet. En naturlig ljuskälla är solen. Flammorna från den öppna spisen eller från levande ljus är konstgjorda, även om vi ser dem som naturliga. Nuförtiden är de flesta onaturliga ljusen i våra hem de vanliga glödlamporna. Nuförtiden finns det en mängd olika ljuskällor att välja mellan som dels är energisnåla och som dels sprider ett varmt och vackert ljus. Vad för någon lampa man skall välja beror på var i hemmet den skall användas. Nedan beskriver vi några av de vanligaste lamporna.

Glödlampor

De traditionella glödlamporna säljs inte längre eftersom de är minst effektiva jämfört med andra ljuskällor och konsumerar onödigt mycket energi. Således fattade EU ett beslut om att matta och klara glödlampor inte längre ska vara tillåtna utan att de gradvis skall fasas ut. Detta betyder att dessa ljuskällor inte längre får importeras, men resterande lampor får dock säljas och användas. En stor del av ett hems hushållsel går till belysning. Genom att byta ut de vanliga glödlamporna till LED och lågenergilampor sparar man cirka 20 procent på sin elräkning.

Halogenlampor

Halogenlampor är en variant av en förbättrad glödlampa.Blandat med gasen i glödlampan påverkar halogenet det lösgjorda volframet så att det uppstår en fällning på glödtråden. Detta förlänger lampans livslängd och förebygger att den svartnar, när den brukas vid full styrka. Dessa ljuskällor har en skruvsockel och går att bruka i en vanlig armatur. Ljuskällans egenskaper är att den ger ett blänkande och klart ljus och återger kulörer på ett realistiskt sätt. Deras ljus går att dämpas och de reagerar genast på strömbrytaren. Av alla ljuskällor avsedda för hemmet ligger halogenlampan närmast dagsljuset, vilket gör den förträfflig när arbete skall göras. Dock har de en del nackdelar. Halogenlampor är lika energislösande som den vanliga glödlampan och producerar en omfattande mängd värme, vilket kan hålla nere deras användning i  hemmet.

 Lågenergilampor

Den här ljuskällan består av ett skirt lysrör som har böjts många gånger och produceras med eller utan kapsel. I över 30 år har lågenergilampor förekommit och ansågs under lång tid vara den bästa ställföreträdaren till glödlampan. Lågenergilampor finns i många olika modeller och har likadana socklar som glödlamporna. Det finns de varianter som går att dimra och sådana som tänds fort. Ett stort plus med dessa ljuskällor är att även dem har en låg energiförbrukning och att livslängden är lång. Ljuset från denna ljuskälla är vitt och indirekt. Dessutom håller den betydligt längre än vad en glödlampa gör och den förbrukar 75 procent mindre elektricitet. Dock finns det en stor nackdel med denna lamptyp nämligen att den innehåller kvicksilver och skall därför sorteras bland lysrör när den har slutat att fungera.

LED – Lampor

Lysdiodlampan som är mest bekant som LED-lampan (ljus, emitterande, diod) är en lampa som har en eller ett flertal lysdioder installerade i en standardsockel för att kunna byta ut dem traditionella glödlamporna. En diod är en halvledare som endast leder ström åt ett håll. LED lamporna avger ett direkt ljus och har ingen glödtråd. Detta upptäcktes redan på 1920-talet när den första lysdioden skapades och den primära lysdioden med synligt ljusspektrum skapades år 1962. På 1970-talet utvecklades nya färgnyanser som röd och grön och man hade då möjlighet att ta fram ett gult lysdiodljus. Forskarna visste tidigt att om man skulle kunna få fram en diod med vitt ljus var man tvungen att fokusera på den blåa färgen. Det var först på 1980-talet som man forskade fram ett lysdiod-ljus som var stark nog att användas utomhus. Lysdioder finns idag i en mängd olika färgnyanser.

Nobelpriset i fysik tilldelades år 2014 till de japanska forskarna Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura för uppfinningen av den blå lysdioden som gör det möjligt att framställa ett energieffektivt vitt ljus, den så kallade LED lampan.

Inom belysning är LED en ny modern teknik för att framställa ljus med elektricitet som ger många olika fördelar. Genom att byta ut glödlampor till lågenergilampor och LED-lampor bidrar man till att minska utsläppen av koldioxid eftersom dessa lampor drar mycket mindre elenergi. Detta beror på att trots att LED lampor har en lägre effekt så får man ändå ut lika mycket ljus från en lågenergilampa som en glödlampa. Ljuskällan håller mycket längre än de traditionella glödlamporna och de förbrukar cirka 80 procent mindre el. Ytterligare en fördel är ett de inte innehåller något skadligt kvicksilver. Det finns lampor med olika socklar och i många olika format och utseenden för att användas till olika armaturer.

LED-ljuset kan ställas in/dimras på ett enkelt sätt med bevarad ljuskvalitet och dem finns att få med både varmt och kallt ljus. En annan bra egenskap är att dem är mycket energisnåla samt att de även är billigare än de vanliga glödlamporna. LED lamporna har en väldigt lång livslängd till följd av att de inte är lika känsliga för yttre påverkan vilket betyder att man inte lika ofta behöver byta lamporna. Detta i sin tur leder till ett mindre elektronikavfall och LED innehåller inga miljöfarliga ämnen. De går också att tända dem direkt och man kan enkelt välja och variera ljusfärg och få önskad ljuseffekt. Det kan vara lite svårt att jämföra en LED- lampa med andra ljuskällor. För att man skall kunna göra en jämförelse mellan en LED-lampa och de traditionella glödlamporna bör man jämföra lumen för att se hur mycket ljus man får.

LED är en spännande och ny ljusteknik som bidrar till att utveckla en ny formgivning av belysningsarmaturer. Utvecklingen av att tillverka nya LED lampor pågår hela tiden. Filament LED tillhör gruppen av nya LED-lampor. Fördelarna med den lampan är att de är snyggare och ser mer ut som de gamla glödlamporna. De är dessutom ännu mer energieffektivare och avger mindre värme. Filament är tillverkade av cirka 30 mindre LED lampor på en stav i glasbubblan. Stavarna är täckta av fosfor, vilket i sin tur ger dem ett gulare och varmare ljus.