Taklampor för hem och kontor

Taklampor bidrar till en trevlig inredning samtidigt som de fyller en bra funktion när det gäller att lysa upp ett rum eller del av hemmet. Det finns takbelysning med attityd som tar för sig i ett rum och bidrar till atmosfären i hemmet men det finns också pendellampor som är mer diskreta och mer fungerar som rena ljuskällor. Hängande lampor är viktiga inredningsdetaljer som kan lyfta rummets atmosfär till en helt ny nivå och skapa en trevlig kontrast i rummet.

Pendellampor passar överallt i hemmet. Man kan exempelvis ha två större taklampor med lampskärmar i textil över matsalsbordet, en eller två mindre hängande lampor i industriell design över köksön eller en stor fin takpendel med spännande traditionell eller modernare design i trappan till övervåningen. Har man en hall med lite lägre takhöjd så vill man kanske ha en lite diskretare plafond eller spotlight medan man i vardagsrummet i en pampig sekelskiftsvåning möjligen vill ha en tjusig kristallkrona i takrosetten.

När det just gäller kristallkronor så finns det idag en mängd nya och spännande takpendlar med samma form men i nya material som exempelvis genomfärgade plastprismor, träpärlor eller metallgaller. Man kan alltså få en kristallkrona i en mängd olika färger och material som trots sin traditionella form skapar en ny trendig och trevlig känsla till hemmet med mycket karaktär.

Glaslampa i rökfärgat glas från Nordal

Det finns taklampor med synliga ljuskällor och sådana där ljuskällorna är helt dolda med ett indirekt sken. Beroende på lampskärm och hur synliga ljuskällorna är så silas ljuset från taklampan på olika sätt i rummet.

Ett trevligt sätt att låta taklampan bidra till en härlig stämning är att använda en dimmer som gör att lampan ändrar karaktär beroende på ljusstyrkan och då skapar olika typer av atmosfär i hemmet. Under hösten och vintern är det särskilt trevligt att använda dimmerfunktionen för att skapa rätt känsla i hemmet beroende på vad man gör i rummet. Har man en taklampa med karaktär så framhäver den inredningen även under de ljusare delarna av året när behovet av att ha lampan tänd inte är så stor.

Beroende på hur mycket ljuskällorna syns i en hängande lampa så kan man ändra lampans framtoning i inredningen. Om man exempelvis använder en ljuskälla med LED-filament så får hela lampan en annan design än om man använder ljuskällor med frostat glas. Ljuskällan är alltså en viktig del av taklampan och bidrar till dess designuttryck.

Taklamporna hos lavanille.com finns i en mängd olika former, färger och med olika material, så fortsätt och titta i det stora sortimentet för att hitta just din takbelysning som passar perfekt till ditt rum och hem. Flera olika typer av taklampor kan passa i ett och samma rum så gör gärna ett tankeexperiment och med hur en helt annan takpendel än den du först hade tänkt dig skulle bidra till inredningen.

Att inreda är jätteroligt och att skapa rätt känsla i sitt rum och hem med rätt taklampor är spännande och ger en varaktigt skön känsla samtidigt som de faktiskt fyller en viktig funktion och kan lysa upp när det väl krävs.