Lavanille

Gardiner - Mer än bara fönsterinramning

Så inreder du med gardiner: Tips för det perfekta hemmet

När vi tänker på inredning kan gardiner ibland komma i skymundan till förmån för möbler och konst men rätt valda gardiner kan förändra ett rum på ett ögonblick, skapa atmosfär och tillföra stil och elegans. De är inte bara ett funktionellt element i hemmet utan de är också en del av inredningen som ger en möjlighet att uttrycka sin personliga stil och ge varje rum karaktär.

I denna blogg kommer några tips och insikter om hur du kan inreda med gardiner och vad du bör tänka på när du väljer dem.

Varför skall man ens ha gardiner? En av de absolut vanligaste anledningarna är att gardiner kan förändra estetiken i ett rum, lägga till färg, textur och mönster. Gardinerna är en väsentlig del i inredningen. En annan vanlig anledning är att man vill reglera ljuset utifrån. Beroende på ditt val av gardiner så kan du filtrera, dämpa eller helt blockera dagsljuset. Detta kan vara önskvärt om du vill skydda möbler eller golv från blekning av solens UV-strålning. Ytterligare en anledning är att man vill ha dem för att skydda sitt hem från nyfikna ögon och skapa en känsla av integritet. Vidare, så har vissa gardiner förmågan att isolera vilket kan bidra till att hålla värmen inne under vintern och kyla inne under sommaren. Alla gardiner, och även textil i övrigt, har en dämpande effekt på ljud. I synnerhet tjockare gardiner kan hjälpa till att dämpa ljud vilket är särskilt användbart i ekande rum eller om du bor nära en bullrig väg.

När det gäller gardintyper så finns det några olika att välja mellan. Gardinlängder är klassiska, oftast raka gardiner som hänger från en stång eller skena. Hissgardiner kan hissas upp och ner för att justera ljusinsläppet. Panelgardiner är långa, plana tygpaneler som är perfekta för stora fönster eller som rumsavdelare. Rullgardiner är enkla och praktiska, och rullas upp eller ner för att reglera ljuset.

Materialval – Vad passar bäst för ditt hem?

Bomull är ett trevligt naturmaterial som är lätt och luftigt. Det är perfekt för ett avslappnat och fräscht utseende. Linne är också ett fint naturmaterial som ger en lyxig känsla och har en vacker naturlig textur. Sammetsgardiner ger ett tungt och lyxigt intryck, och är perfekta för en ombonad känsla eller mörkläggning. Du kan välja mellan gardiner i sammet i många olika färger som rosa, grönt, blått, brunt, grått och rött. Polyester är hållbart, lättskött och resistent mot solblekning, och är ett praktiskt val för de flesta rum.

I ett sovrum så kan du välja lite tjockare och mörkläggande gardiner som både stänger ute ljuset och dämpar ljudet. Sammet kan passa bra och ger dessutom en känsla av lyx. För en avslappnande atmosfär så kan du välja gardiner i lugna färger som blå eller grå. Om du vill ha tunnare gardiner så kan du istället komplettera dem med persienner, rullgardiner eller hissgardiner för att stänga ute ljuset på sommarnätterna.

Vardagsrummet är ett rum för avkoppling och här kan du välja mellan naturliga material som linne eller bomull som låter ljuset filtrera på ett vackert sätt. I ett kök kan man tänka sig att ha gardiner i ett material som är lättskött, som exempelvis polyester. 

Vad finns det för olika färger och mönster?

Det finns gardiner i neutrala färger som beige, grå eller vit som kan ge ett tidlöst och elegant utseende samt fungera bra med olika inredningsstilar. Gardiner i kraftigare färger, som blå, röd eller grön kan bli rummets mittpunkt och tillföra energi och personlighet. När det gäller mönster så kan gardinerna vara mönstrade med allt från diskreta prickar till stora blommiga eller geometriska mönster. Tänk på att mönstret kan påverka rummets storlek och känsla! Stora mönster kan göra ett litet rum känsligt trångt medan små, diskreta mönster kan bidra inredningen utan att överväldiga.

I barnrum kan man välja ljusa färger eller gardiner med roliga mönster som kan göra rummet mer inbjudande för barn. I ett arbetsrum kan man välja neutrala färger som kan minska distraktioner och hjälpa till att skapa en lugn arbetsmiljö. I en matsal i traditionell stil så kan man välja lite mörkare och djupare färger som kan ge båden en formell och trivsam atmosfär.

Har man en nordiskt ljus stil som kännetecknas av ljusa färger, rena linjer, funktionalitet och naturmaterial så fungerar det bra med lätta gardiner i naturmaterial som linne eller bomull. Neutrala färger som vit, grå eller pasteller är att föredra. Dold upphängning kan förstärka stilen med dess rena linjer.

I ett hem med industriell stil som har råa material som metall och tegel, neutrala färger och grova texturer så kan man välja tunga, mörka gardiner i material som grov bomull. Grå, svart eller brun kan förstärka den råa känslan. Öljettlängder i metall kan förstärka den industriella känslan.

Om man har en lantlig stil hemma med naturliga material, blommiga- eller landskapsmotiv och varma färger så passar det med gardiner som har blommiga tryck eller rutiga mönster, gärna i varma färger som röd, grön eller gul. Naturmaterial som linne eller bomull fungerar fint här.

Vill man ha en minimalistisk stil med få färger, rena linjer och sparsamt med dekorationer så kan man välja gardiner som är enkla och enfärgade utan mycket detalj eller mönster. Dold upphängning kan hjälpa till att behålla en ren och oförstörd silhuett.

I ett vardagsrum så finns det flera alternativ när det gäller färger och mönster beroende på din stil. Ett vardagsrum i bohemisk stil kan ha färgglada och mönstrade gardiner medan ett mer formellt vardagsrum kan ha neutrala och elegant draperade gardiner. Om rummet är litet, välj ljusa färger och genomskinliga material för att inte göra rummet mörkt eller trångt.

Tips för inredning med gardiner:

När du skall hänga upp gardiner hemma så finns det några tips du kan tänka på.

Ett råd är att låta gardinerna röra golvet. När de hänger något på golvet så ger det en lite lyxig känsla av överflöd. Denna stil ger en ren, modern känsla och fungerar särskilt bra i formella utrymmen som vardagsrum och matsalar. Du kan även låta dem hänga någon eller ett par centimeter ovanför golvet vilket passar om du vill ha ett prydligt utseende men undvika att gardinerna samlar damm från golvet. Väljer du istället motsatsen och låter dem flyta ut på golvet, så ger det en lyxig, bohemisk känsla. Denna längd kan skapa en känsla av drama och excess.

Ett annat tips är att fundera på bredden. Se till att gardinerna är tillräckligt breda. Som tumregel bör de vara två till tre gånger bredden på fönstret för en fyllig effekt. Låt bredden dock styras av hur du avser att använda gardinerna. Om du har dem i huvudsak för dekoration och inte behöver dra för dem så kan du välja en mindre bredd som ser bra ut i fönstret. Om du å andra sidan vill kunna dra för dem helt och hållet så skall du välja dubbel fönsterbredd som ger ett fylligt intryck när de är öppna. Tänk också på vilken upphängning du vill ha på gardinstången. Dold upphängning ger ett rent och modernt utseende där gardinens detaljer kommer i fokus. Öljettlängder är lätta att dra för och dra ifrån och passar fint för tyngre gardiner. Gardinband skapar djupa veck och ger gardinen en traditionell känsla.

Slutligen så kan du tänka igenom vad du skall kombinera gardinerna med i fönstret. Du kanske väljer gardiner för inredningens skull men vill samtidigt ha en lösning för att reglera ljuset utifrån. Då kan du välja innergardiner, persienner eller rullgardiner som komplement.

Gardiner är en fantastisk blandning av funktion och estetik. Oavsett om du föredrar minimalistiska linnegardiner i skandinavisk stil eller lyxiga sammetsgardiner i en klassisk stil så finns det något för alla smaker. Genom att lägga tid på ditt val av gardiner kan du säkerställa att de inte bara uppfyller sina praktiska syften utan också förhöjer ditt hem på ett estetiskt plan.

Gardiner kan verkligen göra underverk i ditt hem, så ta dig tid att utforska olika stilar och material för att hitta det perfekta valet för dig. Med rätt gardiner kan du förvandla ditt rum från vanligt till extraordinärt!

Välj bland alla våra fina gardiner här hos oss!

Yvonne på lavanille.com