Lavanille

Så lyser du upp ditt hus och din trädgård

Lys upp husets fasad med designad fasadbelysning

Att ljussätta ditt hus och trädgård handlar om såväl estetik som att öka säkerheten, skapa stämning och framhäva vackra detaljer i utomhusmiljön. Oavsett om det är husets fasad, trädgården, altanen, uterummet, växthuset, balkongen eller pergolan som behöver ljus så finns det olika sätt och ljuskällor som kan användas för att skapa önskad effekt. Här är några tips för att lyckas med din utomhusbelysning. När du lyser upp husets fasad så skapar du en välkomnande känsla och ökar samtidigt säkerheten. Använd uppåtriktade eller nedåtriktade lampor för att lysa upp viktiga delar av huset, som exempelvis entrén eller snygga delar på fasaden. Tänk på att välja varmvitt ljus (upp till 3000 K) för en mer välkomnande atmosfär. Det vanligaste är att använda väggmonterade armaturer som ger en diffus ljusspridning vilket lyfter fram fasaden. De kan placeras på var sin sida om dörren, runt fönster eller vid garaget för att skapa en balanserad och välkomnande belysning.

Ett komplement till väggmonterade armaturer är spotlights som kan riktas för att framhäva arkitektoniska delar, vackra växter eller en mörka delar. Vill man vara lite experimentell så kan man använda andra färger än vitt men ett varmt vitt ljus tenderar att vara mest inbjudande. Ytterligare ett komplement är LED-lister som exempelvis kan installeras under takfoten eller balkongen för att ge ett diskret, indirekt ljus som lyser upp fasaden utan att blända.

När det gäller positionering och riktning så är ett tips att placera spotlights på marken för att lysa uppåt när du vill framhäva delar av fasaden eller växter närmast huset. Nedåtriktad belysning används med fördel vid entrén, garaget eller andra områden som du vill lysa upp marken med ett vackert indirekt ljus. Om du upplever att du har hårda skuggor så kan du rikta armaturerna så att de korsar varandra vilket ger en jämn belysning över större ytor.

Ett sista tips när det gäller fasadbelysning är att använda rörelsesensorer för säkerhetslampor och timers för att automatiskt tända och släcka lampor vid schemalagda tider vilket både ger säkerhet och sparar energi. Genom att kombinera dessa tekniker och idéer kan du skapa en fasadbelysning som inte bara framhäver ditt hem på ett vackert sätt utan också bidrar till en säkrare och mer välkomnande miljö.

Sätt upp pollare och spotlights i trädgården

Använd spotlights för att lysa upp träd eller buskar och skapa vackra skuggor och silhuetter under kvällen och natten. Med rätt belysning så kan du omvandla en mörk och oanvänd trädgård till en trolsk och inbjudande miljö på kvällen. Pollare eller stolplyktor ger gångvägar och stigar en säker och inbjudande belysning. Väljer du att använda solcellsdrivna lampor så är det ett bra miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ när du skall ljussätta trädgården. Spotlights används för att skapa fokuspunkter i trädgården. Genom att rikta en spotlight uppåt mot ett träd eller något annat du vill belysa så kan du skapa en snygg effekt mellan ljus och skugga. Om du placerar ljuset bakom objektet, kan du istället skapa en intressant silhuett. Ljus som filtreras genom ett vackert lövverk kan exempelvis skapa fängslande mönster. Pollare är ljusstolpar som ger ett mjukt, spridande ljus. De är särskilt lämpliga för att belysa vägar, gångstigar och trädgårdskanter.

Placera pollare längs med gångstigar och rabatter för att säkerställa god sikt och säkerhet under kvälls- och nattetid. Detta hjälper till att markera vägen och förhindrar att någon trampar fel. Dessutom ger det en elegant inramning av de olika delarna av trädgården och är snyggt när man kommer hem och ser en vackert upplyst trädgård. De passar även utmärkt vid uppfarten. När det gäller placeringen så skall man försöka att undvika att placera dem för nära varandra för att förhindra ett "landningsbaneeffekt". Genom att använda pollare och stolplyktor på ett genomtänkt sätt kan du förvandla din trädgård till att bli både välkomnande, säker och vacker.

Skapa en vackert ljussatt altan

På altanen är det viktigt med en flexibel belysning som kan anpassas efter olika behov och tillfällen. Installera gärna dimbara LED-lampor eller använd ljusslingor för en trivsam stämning. Infällbara spotlights, som även kallas decklights, i altangolvet kan skapa ett elegant och diskret ljus. Använd dem för att markera kanterna på din altan eller vid trappsteg. Detta både ökar säkerheten och skapar en ljusmässigt snygg inredning. Tänk på att välja lampor som är avsedda för utomhusbruk så att de kan motstå väder och vind.

Med ljusslingor så kan du snabbt skapa en trivsam och inbjudande atmosfär. De kan hängas över räcken, växter eller ett pergolatak och finns i många olika stilar, färger och längder, vilket gör det möjligt att anpassa utseendet efter din personliga smak. Tänk på att du även kan ljussätta utegruppen. Genom att använda olika typer av armaturer så kan du skapa lager av ljus som kan användas tillsammans eller separat. Ett exempel på detta är att kombinera fasta lampor, som exempelvis decklights, med bärbara lyktor, bordslampor och golvlampor för utomhusbruk som kan flyttas efter behov. På så sätt kan exempelvis utegruppen bli riktigt trivsam i sommarkvällen. Genom att följa dessa riktlinjer och tillämpa lite kreativitet så kan du skapa en vacker och funktionell belysning för din altan som förlänger tiden du kan och vill vara ute till långt in på kvällen.

Låt uterummet lysa vackert på kvällen

I uterummet eller vinterträdgården, som är en speciell plats där inomhus- och utomhusmiljön smälter samman, är det trevligt med en kombination av funktionellt ljus och stämningsljus. Taklampor eller infällda spotlights ger ett bra allmänljus medan bordslampor och golvlampor skapar en hemtrevligare känsla. Använd gärna dimbara ljuskällor för att enkelt kunna anpassa ljuset allteftersom det mörknar. Om uterummet har lågt i tak så är ett tips att använda infällda spotlights i taket för att skapa en ren och modern look, och dessutom ger ett jämnt spritt ljus över hela rummet. 

I uterummet kan annars riktbara armaturer vara bra att installera, exempelvis när du vill läsa eller spela spel. Justerbara armaturer gör det möjligt att fokusera ljuset där det behövs utan att störa den övergripande stämningen i rummet. Om du har en sittgrupp i uterummet så kan du tänka på att inreda med golvlampor och bordslampor för utomhusbruk vilket lägger till ett lager av ljus och tillför en hemtrevlig känsla. Välj lampor med mjuka skärmar för att få en diskret ljusspridning och skapa en behaglig atmosfär. Ett annat tips är att använda ljusslingor i exempelvis taket för att skapa en varm och välkomnande känsla. De kan också användas för att framhäva snygga växter i uterummet. Kom ihåg att använda dimbara ljuskällor vilket hjälper till att skapa en hemtrevlig stämning. En mjukare belysning på kvällen skapar en lugn och avkopplande miljö. Tänk på att ljuskällorna kan reflekteras mot glaset vilket kan skapa oönskade effekter. Placera därför ljuskällorna på rätt ställen för att undvika direkt reflektion i ögonhöjd eller störande skuggor.

Kom ihåg att ljussätta växthuset

Ljussättningen i växthuset är inte bara vackert utan även funktionell, då vissa växter behöver extra ljus för att växa. Använd i så fall växtlampor för att främja växternas tillväxt. För stämningsbelysning så kan du med fördel välja vattentäta LED-lampor eller ljusslingor som tål växthusets fuktiga miljö. Växter använder ljus för att utföra fotosyntes, processen där de omvandlar ljus, koldioxid och vatten till socker och syre. Ljusets kvalitet, intensitet och varaktighet spelar alla en roll i denna process.

Växter reagerar olika på olika delar av ljusspektrumet. Blått ljus främjar till exempel lövverkets tillväxt, medan rött ljus hjälper till med blomning och fruktproduktion. Fullspektrumlampor eller en kombination av olika LED-lampor kan användas för att efterlikna naturligt solljus och tillgodose växternas olika behov genom deras livscykler. Mängden ljus och den tid under vilken växterna exponeras för det är avgörande. Vissa växter kräver starkt ljus, medan andra växer bäst under svagare förhållanden. Tänk på att använda timer för att kontrollera belysningens varaktighet så att växterna får en korrekt "dag och natt"-cykel.

Det finns särskilda ljuskällor för växter som är utformade specifikt för växttillväxt. De finns i olika former, inklusive lysrör, kompaktlysrör (CFL) och LED-lampor. LED-växtlampor är särskilt populära för sin långa livslängd och sin effektivitet. Placera lamporna så att de lyser direkt på växterna men inte så nära att de orsakar värmeskador. Använd reflekterande material på växthusets väggar för att öka ljuseffektiviteten. Utöver att belysningen kan vara funktionell i växthuset så är det vara lika viktigt att det blir snyggt för att göra växthuset inbjudande. Vattentäta LED-ljusslingor eller mjukt lysande solcellslampor kan skapa en behaglig atmosfär. Placera dem gärna längs hyllor, tak eller väggar för att skapa den rätta magiska känslan. Genom att tänka på detta så kan du skapa ett välfungerande och vackert växthus som inte bara hjälper dina växter att växa utan också ger en fridfull plats för avkoppling och njutning.

Skapa en inbjudande pergola med rätt utomhusbelysning

Pergolan blir extra inbjudande med rätt belysning. Ljusslingor, infällda spotlights eller hängande lyktor kan skapa en angenäm och avslappnad atmosfär. Välj ljuskällor som kompletterar pergolans design och de omgivande detaljer i trädgården. Om du vill ha en jämn och diskret belysning som inte tar upp utrymme eller stör sikten på kvällen så kan du installera infällda spotlights i pergolans takbjälkar. De är perfekta för att skapa ett mjukt allmänljus och kan riktas mot specifika områden som matbordet eller en sittgrupp.

Hängande lyktor kan ge både ljus och en dekorativ touch till din pergola. De kan hängas från takbjälkarna och finns i olika stilar och storlekar, från traditionella marockanska lyktor till moderna glaspendlar. För en romantisk och bohemisk känsla så kan du överväga att använda flera små lyktor i olika höjder. En av de populäraste och mångsidiga metoderna för att ljussätta en pergola är att använda ljusslingor. De kan lindas runt bjälkarna, hängas längs taket eller hänga ner från taket. Ljusslingor finns i olika färger, längder och stilar, inklusive de som ser ut som små lanternor eller glimmande stjärnor. Du kan även tänka på att använda infällda LED-remsor längs med pergolans kanter eller under bänkar för att skapa en modern och diskret belysning.

För att belysa specifika delar i pergolan så kan du använda riktbara lampor som kan monteras på pergolans stolpar eller tak. Dessa kan sedan justeras för att fokusera ljuset på exempelvis grillen, matbordet eller andra delar som du vill lysa upp. Om du har klätterväxter eller blommor runt din pergola så kan du använda spotlights för att belysa dem på kvällen. Detta skapar en vacker bakgrund och framhäver växtligheten. Använd ljuskällor med ett varmvitt ljus (upp till 3000 K) för att skapa en inbjudande och avkopplande atmosfär. Varmt vitt ljus tenderar att vara mer avslappnande och välkomnande jämfört med det skarpare vita ljuset från vissa LED-lampor. Genom att följa tipsen så kan du förvandla din pergola till en vacker och funktionell plats där du gärna vill vistas, både dag som kväll.

Låt balkongen få en trivsam ljussättning

Med rätt ljussättning så kan balkongen bli en både trivsam och inbjudande plats att spendera sköna varma kvällar på. Fundera först på storleken på din balkong och hur du främst använder den. Behöver du belysning för läsning, middagar eller bara för att skapa en avkopplande atmosfär? Detta hjälper dig att bestämma vilken typ av belysning som är mest lämplig. Ljusslingor är bra när du vill skapa en varm och välkomnande atmosfär. Häng dem längs balkongräcket eller längs med taket. Du kan även överväga att placera lanternor eller golvlampor på din balkong. De ger tillräckligt med ljus för att du ska kunna se, utan att vara överväldigande. Om din balkong får tillräckligt med solljus under dagen så är solcellslampor ett underhållsfritt och miljövänligt alternativ som kan ge ett behagligt ljus på kvällen.

Om du har tillgång till eluttag så kan väggmonterade lampor tillföra både stil och funktion till balkongen. Välj modeller som kompletterar din balkongs design och det omgivande området. Tänk på att riktbara lampor kan vara praktiska om du exempelvis vill läsa på balkongen. Om du har växter i krukor på balkongen så kan du använda små LED-lampor eller ljusslingor som vävs in bland blad och blommor för att framhäva växtligheten och skapa en härlig effekt på kvällen. Med rätt ljussättning så kan du verkligen förändra ditt hem och trädgård. Genom att kombinera olika armaturer med varandra så kan du skapa en både välkomnande och säker miljö samt framhäva olika delar på kvällen, vilket gör att du gärna spenderar tid utomhus även när det börjar mörkna. Jag hoppas att dessa tips ger inspiration i ditt projekt att ljussätta huset, trädgården och balkongen!

/ Yvonne på lavanille.com