Lavanille

Välj stilfulla sängkläder för bättre sömn

Sov gott i sköna påslakan och påslakanset

Att sova gott är grundläggande för vår hälsa och välbefinnande, och valet av sängkläder spelar en stor roll i detta. Det är därför viktigt att välja rätt sängkläder, påslakan och påslakanset som inte bara är bekväma utan också hållbara och stiliga. I den här bloggen ska vi utforska allt du behöver veta om sängkläder för att göra ditt sovrum till en trivsam och välkomnande plats att sova i.

Mjuka påslakan i satin, flanell, linne och andra material

När det gäller sängkläder finns det flera material att välja mellan, var och en med sina unika fördelar.

Bomull är det populäraste materialet för sängkläder och är välkänt för sin mjukhet, andningsförmåga och hållbarhet. Bomull finns i olika varianter och förutom sedvanlig bomull så finns det bland annat egyptisk bomull och ekologisk bomull. Egyptisk bomull är idealisk för den som värderar lyx och komfort över allt annat och anses vara den finaste bomullen tack vare sina extra långa fibrer som skapar oerhört mjuka men ändå hållbara påslakan. Ekologisk bomull är odlad utan användning av skadliga kemikalier vilket gör det till ett miljövänligt alternativ. Det är både mjukt och andningsbart vilket gör det till ett utmärkt val för miljömedvetna konsumenter.

Linne är ett naturligt och robust material med naturliga små skrynklor vilket ger en avslappnad känsla samtidigt som det bidrar till en avspänd känsla i inredningen. Det blir mjukare med varje tvätt och kan hålla i många år om det sköts rätt. Linne är exceptionellt bra i varmare klimat eftersom det ventilerar väldigt bra.

Silke är ett lyxigt material med en slät struktur som ger en mjuk känsla mot huden. Silke är idealiskt för personer med känslig hud eller allergier tack vare dess naturliga proteinstruktur.

Mikrofiber är ett prisvärt alternativ som tillverkas i polyester. Det är mjukt och motståndskraftigt mot skrynklor och fläckar, och torkar snabbt, men är mindre andningsbart än bomull eller linne. Påslakanset i mikrofiber brukar dock passa förträffligt i båtar, husvagnar och sommarstugor. 

Välj rätt trådtäthet (TC) i dina påslakan – en guide

Trådtätheten i sängkläder, som mäts i antalet trådar per kvadrattum (thread count, TC), är en viktig faktor att tänka på när du väljer sängkläder eftersom den påverkar både känslan och hållbarheten hos tyget. Men det är viktigt att notera att en högre trådtäthet inte alltid innebär bättre kvalitet.

En trådtäthet på mellan 300 TV och 500 TC betraktas ofta som det bästa intervallet för sängkläder av flera anledningar.

Sängkläder med en trådtäthet i detta intervall tenderar att vara mjuka och behagliga mot huden. De är tillräckligt tätt vävda för att ge en slät och lyxig känsla men inte så tätt att det kompromissar med andningsförmågan. 

Om TC håller sig inom intervallet så tillåts luft fortfarande att passera genom tyget vilket hjälper till att reglera kroppstemperaturen och hålla dig sval på sommaren och varm på vintern. Detta är särskilt viktigt för en god natts sömn.

Påslakan med en trådtäthet på 300–500 har ofta rätt balans mellan hållbarhet och mjukhet. De är tillräckligt robusta för att stå emot regelbundna tvättar utan att förlora sin kvalitet vilket innebär att de håller länge.

Även om sängkläder med extremt hög trådtäthet (över 600) kan vara extremt mjuka och lyxiga, kommer de också med en hög prislapp och är inte nödvändigtvis proportionellt bättre i kvalitet eller komfort. Sängkläder med en trådtäthet mellan 300 och 500 erbjuder istället en utmärkt balans mellan kvalitet och pris.

Det är dock viktigt att påpeka att trådtätheten inte bör vara det enda kriteriet när man väljer sängkläder. Materialkvaliteten, tygets finish och dina personliga preferenser spelar också en stor roll i hur nöjd du kommer att vara med dina sängkläder. Ofta kan ett lakan av högkvalitativ bomull med en lägre trådtäthet kännas mjukare och vara mer hållbar än ett lakan av lägre kvalitet med högre trådtäthet. Därför är det alltid bäst att känna på materialet och läsa recensioner innan du gör ett köp.

Skapa en trivsam atmosfär med rätt färg på ditt påslakanset

Att välja rätt sängkläder är mer än bara att hitta ett bekvämt material; det handlar också om att skapa en atmosfär i ditt sovrum som återspeglar din personliga stil och bidrar till en bättre natts sömn. Det gäller att välja färger och mönster som kompletterar ditt sovrums inredning. Tänk på att ljusa färger kan göra rummet mer välkomnande medan mörka färger kan bidra till en mer avkopplande atmosfär.

Pastellfärger såsom ljusblått, lavendel, mjukt grönt och blekrosa kan skapa en känsla av lugn och en avkopplande atmosfär i ditt sovrum. Färgerna associeras ofta med lugn och kan hjälpa till att lindra stress och främja avslappning före sängdags. Neutrala färger som beige, grått och vitt är mångsidiga och tidlösa, och de kan hjälpa till att skapa en mjuk och inbjudande miljö. De är också utmärkta när du istället vill framhäva kontrastfärger i sovrummet.

Om du föredrar ett mer livfullt och energiskt sovrum, kan djärva färger som djupblått, smaragdgrönt eller vinrött ge en dramatisk och sofistikerad känsla. Mönstrade påslakan, som de med geometriska former, blommiga tryck eller etniska motiv, kan lägga till en personlig touch och bidra till att skapa ett fokus på sängen.

Matcha ditt påslakan med sovrummets inredning

För att skapa en sammanhängande look så kan du tänka på att matcha dina sängkläder med övrig inredning i ditt sovrum. Om du föredrar en minimalistisk inredning så kan du med fördel välja påslakanset som har en enkel och ren stil, gärna enfärgade i mjuka nyanser färger eller med diskreta mönster. Detta är perfekt för en lugn och samlad atmosfär.

Gillar du istället färger och mönster, så kan du välja påslakan som har lekfulla mönster och djupa färger med olika texturer. Det skapar en avslappnad och glad känsla. I en klassisk inredning så passar påslakan med traditionella mönster som ränder, blommor eller paisley vilket ger en tidlös elegans och komfort. Slutligen så kan du i en modern inredning välja påslakanset designade med skarpa linjer, geometriska mönster och djärva färger, som ger en trendig och samtida look.

Använd olika påslakanset beroende på säsong

Du kan fundera på att välja sängkläder beroende på årstid. Under de kalla månaderna kan mörkare färger och tjockare tyger bidra till en känsla av värme och mysighet. Under sommarmånaderna kan ljusare färger och lättare material hjälpa till att hålla rummet svalt och inbjudande.

Under de kalla vintermånaderna är målet att hålla värmen och skapa ett mysigt sovrum. Välj tyger som bevarar värme, såsom flanell, fleece eller tjock bomull. När det gäller färger så kan du välja mörkare nyanser, exempelvis djupares nyanser av rött, brunt, marinblått eller skogsgrönt, som kan lägga till en känsla av värme och komfort till ditt sovrum. Om du vill göra det ytterligare lite mysigare och varmare så kan du bädda med en snygg ullpläd vid fotänden som du sedan kan lägga över påslakanet när du skall sova. Det kan enkelt tas bort om de blir för varmt under natten.

När temperaturen stiger framåt våren och sommaren så är målet att hålla ditt sovrum svalt och fräscht och då kan du välja material såsom bomull eller linne i ditt påslakanset. Linne andas väldigt bra och transporterar bort fukt på ett bra sätt. Om du väljer påslakan i bomull så passar en vävning som percale särskilt bra. Det är känt för sin krispiga och svala känsla mot huden och hjälper dig att sova gott i sommarnatten. Ljusare färger och pastelltoner passar bra och bidrar till en svalare känsla i sovrummet. Vita-, ljusblå-, mjukt gröna- eller lavendelfärgade påslakan är trevliga förslag som skapar en ljus och luftig atmosfär i sovrummet.

Under våren och hösten varierar vädret kraftigt från dag till dag, så då gäller det att vara flexibel. Skaffa gärna ett påslakanset med blandade material som bomull och linne eller bomullsblandningar ger den perfekta balansen mellan värme och andningsförmåga. Dessa material är mångsidiga nog för att värma under kyliga nätter utan att bli för varma när temperaturen stiger. Jordfärger och neutrala färger som sand, ljusgrå eller mjuka blå nyanser fungerar väl och kan lätt anpassas till både en ljusare inredning till våren och mer dämpade hösttoner.

Genom att anpassa dina sängkläder efter säsong, kan du inte bara förbättra din sömnkvalitet utan också förnya utseendet i ditt sovrum utan att behöva göra större förändringar i inredningen. Om du har flera olika uppsättningar av sängkläder som är anpassade för olika temperaturer så ger det dig möjlighet att alltid ha en bekväm och välkomnande säng att lägga dig i, oavsett väder. Kom ihåg att förvara sängkläderna på en torr och ventilerad plats för att hålla dem fräscha och redo för användning när säsongen ändras.

Percale, satin, flanell, bäckebölja - vad skall jag välja för vävteknik i mina sängkläder?

Valet av vävteknik för dina sängkläder beror på vad du föredrar när det gäller känsla, utseende och säsong. Percale är en typ av vävning som används för att producera bomullslakan och är känt för sin krispiga och svala känsla. Det är ett tätt, slätt, matt och hållbart tyg som blir mjukare med tiden och användningen. Percale vävs i en enkel "en över och en under" vävning och har vanligtvis en trådtäthet på minst 200. Det är ett utmärkt val för dem som föredrar en sval känsla mot huden, vilket gör det idealiskt för varma sovare eller för användning under sommarmånaderna.

Satinlakan kännetecknas av sin glänsande yta och mjuka, silkeslena känsla. Satin är inte ett material utan snarare en typ av vävning som skapar en slät yta med en distinkt glans. Satinvävda påslakan kan göras av bomull, polyester eller andra material och är perfekta för den som söker en lyxig känsla eller för kallare nätter eftersom de tenderar att hålla värmen bättre än percale.

Flanell är ett mjukt och varmt tyg som ofta används för sängkläder under höst- och vintermånaderna. Det är typiskt tillverkat av bomull eller bomullsmix och är känt för sin mjuka, mysiga yta som är idealisk för att hålla dig varm. Flanell är ett utmärkt val för kyliga nätter eller för den som föredrar extra värme när de sover.

Bäckebölja är en typ av vävning som skapar ett krusat eller bubbligt mönster på tyget. Denna textur uppstår genom att vissa trådar dras tätare än andra under vävningsprocessen, vilket resulterar i ett rutigt eller randigt mönster där vissa delar av tyget buktar ut medan andra delar är släta. Den krusade texturen tillåter luft att cirkulera mellan tyget och huden, vilket gör bäckebölja till ett utmärkt val för varma nätter eller för personer som tenderar att bli varma när de sover. Detta håller sovaren sval och bekväm genom natten. Bäckeböljans textur bidrar till att tyget inte ligger helt platt mot huden eller andra ytor, vilket minskar kontaktytan och gör att tyget inte klibbar fast eller blir veckigt så lätt. Detta innebär att sängkläder med bäckeböljavävning ofta inte behöver strykas för att se snygga och fräscha ut. Tack vare att de är ofta gjord av bomull, vilket gör tyget mjukt, lätt och bekvämt. Den unika texturen och materialets natur ger en avslappnad och inbjudande känsla till sängkläderna. När det gäller utseendet så ger bäckeböljavävningen en informell charm och en känsla av lätthet till sovrummets inredning, och påslakanen är ofta randiga eller rutiga i många olika färger. 

Lite snabbt kan man säga så här: Percale: Svalt och krispigt, bra för varma nätter och om du brukar vara varm när du sover. Satin: Mjukt och glansigt, idealisk för den som föredrar en lyxig känsla och lite extra värme. Flanell: Mjukt och varmt, perfekt för kyliga nätter och den som brukar vara kall när den sover. Bäckebölja: Svalt, lättskött och bekvämt med en unik textur och stil.

Hur skall jag sköta sängkläderna?

När du väljer färg och mönster så kan det också vara bra att fundera på sängklädernas skötsel och hållbarhet. Ljusa och mörka färger har olika tvättråd där ljusa färger bibehåller färgerna medan mörka färger kan blekna över tid, särskilt om de utsätts för starkt ljus eller tvättas ofta. Följ tillverkarens tvättråd noggrant för att bibehålla färgens intensitet och tygets kvalitet.

Tvätta dina påslakan regelbundet, gärna en gång i veckan, för att hålla dem i god form. Kom ihåg att dina sängkläder är ett uttryck för din personliga stil. Känn dig inte begränsad av traditionella normer eller trender. Om du tycker om en viss färg eller ett mönster, gå för det! Det viktigaste är att du känner dig bekväm och att dina sängkläder bidrar till att du känner dig avslappnad och skön när du skall lägga dig.

Genom att överväga dessa aspekter när du väljer dina sängkläder, kan du skapa ett sovrum som inte bara är bekvämt och inbjudande, utan också ett uttryck för din personliga smak och stil. Att välja rätt sängkläder, påslakan och påslakanset kan dessutom göra stor skillnad för din sömnkvalitet och ditt sovrums utseende under årets alla säsonger. Skapa en bekväm och inbjudande säng som du längtar efter att krypa ner i varje kväll, så varför inte ge ditt sovrum en makeover idag med nya sängkläder som speglar din stil och komfortbehov?

Lycka till med ditt val av rätt sängkläder till sovrummet!

/ Yvonne på lavanille.com