Lavanille

Taklampor kök

Välj den rätta taklampan för köket

Att välja rätt taklampa till köket är mer än bara en fråga om belysning; det är en balansgång mellan funktionalitet, stil och atmosfär. Köket är hjärtat i många hem, där vi tillbringar mycket tid, inte bara med matlagning, utan även med sociala aktiviteter och samvaro. Därför är det viktigt att tänka igenom sitt val av taklampa noggrant.

När du skall välja taklampa över ett matbord är det viktigt att välja en lampa som skapar rätt stämning och funktion i matplatsen. Belysningen ska inte bara vara tillräckligt bra för att du ska kunna se vad du äter men den skall också komplettera rummets inredning och skapa en inbjudande atmosfär för måltider och samvaro. Här är några olika varianter av taklampor och tips på vad du bör tänka på när du väljer en taklampa till ditt kök och matplats.

Flera varianter av taklampor som passar olika kök

Spotlights är utmärkta för att skapa en fokuserad belysning över specifika områden som köksön eller arbetsytor, och kan lätt placeras strategiskt för att lysa upp alla delar av köket De kan fällas in i taket för en minimalistisk look eller monteras som skensystem. Om du väljer spotlights som är riktbara så får du en flexibel belysning och kan då rikta ett fokuserat ljus på arbetsområden som köksön, diskbänkar eller spishällar, där det är viktigt med en god belysning.

Takpendlar är perfekta över köksön eller matplatsen. De finns i olika stilar, från eleganta glaskupor till rustika metallskärmar, och fungerar både som belysning och inredning som tillför personlighet och stil till ditt kök, och skapar en mer personlig och hemtrevlig känsla. Plafonder, som monteras direkt mot taket, är ett bra val om du har ett lägre tak eller föredrar en mer diskret belysning. De sprider ljuset jämnt och finns i många olika stilar.

Tänk på detta när du väljer en kökslampa

Kökets storlek och takets höjd är viktiga delar att ta med i beräkningen när du skall välja dina taklampor. I ett lite större kök och/eller om köket har lite högre i tak så kan du använda större eller fler taklampor medan du i ett mindre kök behöver ha en lite mindre taklampa så att den inte blir för dominant.

Välj en taklampa som kompletterar kökets stil och färgschema. Tänk på att lampans design skall harmoniera med resten av köket. Du kan även tänka på att kombinera olika typer av lampor så att du skapar lite dynamik i ljussättningen och vilket också gör att du kan anpassa belysningen efter olika behov och aktiviteter. Om du exempelvis har spotlights över arbetsytorna så kan du sätta takpendlar över köksön vilket ger dig flera valmöjligheter att skapa rätt ljus i köket för olika tillfällen. Om du har en vacker kakelvägg eller dina favoritköksredskap på öppna hyllor så kan du ljussätta dem för att skapa ett blickfång och samtidigt tillföra karaktär till ditt kök. Om du väljer spotlights i köket så kan du tänka på att köpa sådana där du kan ändra riktningen på ljuset, vilket kan vara användbart vid olika tillfällen.

Tänk även på att installera dimmer så att du kan justera ljusstyrkan. När du arbetar i köket så vill du förmodligen ha full belysning men när ni sätter er till bords, eller efter middagen, så vill du sannolikt kunna dimra ljuset för att skapa en trivsammare atmosfär.

När det gäller ljusstyrka och färgtemperatur så gäller det att välja rätt. I köket behöver du bra belysning så fundera på ljuskällor som ger tillräckligt med ljus och har rätt färgtemperatur. Ett varmvitt ljus (upp till 3000 K) ger en trivsam atmosfär medan ett kallare ljus (över 3000 K) är bättre för arbetsbelysning.

Belysningen i köket skall således vara både funktionell och komplettera kökets design så att du skapar en behaglig miljö för olika tillfällen. Ta dig tid, utforska olika alternativ och tänk igenom dina behov och layouten på ditt kök innan du fattar ditt beslut. En väl vald taklampa kan förvandla ditt kök från bara ett matlagningsutrymme till ett rum där du verkligen vill tillbringa tid.

Ett varierat sortiment av taklampor över matbordet

Att ha pendellampor, som hänger från taket på en sladd, kedja eller metallstång, över matbordet är populärt. De finns i en mängd olika stilar, material och storlekar, vilket bidrar till deras popularitet och gör det enkelt att hitta rätt taklampa som passar inredningen. Du kan välja allt från en stor pendel som tar för sig till en serie mindre lampor för en modernare tappning.

I en mer traditionell eller formell matsalsmiljö så brukar eleganta takkronor eller kristallkronor vara det perfekta valet. De finns i många stilar, från klassiska kristallmodeller till mer moderna och minimalistiska varianter.

Sedan finns det långa och rektangulära taklampor som passar perfekt över rektangulära matbord och ger ett jämnt fördelat ljus över hela bordet. Även här finns varianter med allt från enklare armaturer till eleganta och mer detaljerade och dekorativa, beroende på vad som passar din stil.

Vill du ha en modern och flexibel lösning så ger spotlights som riktas mot matbordet en mer anpassad och dynamisk belysning. De kan anpassas för att lysa upp matbordet eller för att skapa atmosfär med ett riktat ljus mot väggar eller konstverk.

Välj rätt taklampa för matbordet

Tänk på att lampans storlek skall vara i proportion till bordet. En alltför stor lampa kan ta över intrycket över ett litet bord medan en för liten lampa kan försvinna över ett stort bord. Generellt ska lampan eller lamporna täcka cirka en tredjedel av bordets längd.

Höjden på taket och avståndet lampans ljus skall spridas spelar en stor roll för intrycket. Idealhöjden för en taklampa över ett matbord är ungefär 75–90 cm ovanför bordet för att undvika bländning och skapa en trivsam belysning.

Även när det gäller kökslampor för matbordet så är dimmers ett utmärkt tillägg till matsalsbelysningen eftersom de tillåter dig att anpassa ljusstyrkan efter olika tillfällen. Du kan exempelvis vilja ha det ljusare för arbete eller spel, och mer dämpat för romantiska middagar

I köksfönstren är det dekorativt med en stämningsfull belysning i form av snygga fönsterlampor. De kan antingen hänga ner eller, om fönstret har en fönsterbräda, eller stå på fönsterbrädan och då kan en liten bordslampa ge rätt stämningsbelysning. 

Valet av takbelysning är sammantaget viktigt för såväl köket som matbordet. I köket är det viktigt att kombinera funktionalitet med design genom att välja belysning som ger tillräckligt ljus för matlagning och social samvaro, samtidigt som den kompletterar rummets design.

Över matbordet handlar valet av taklampa om att skapa en inbjudande atmosfär där både mat och samtal kan njutas, och det finns olika varianter som alla bidrar till rummets känsla och funktionalitet. Kom ihåg att ta hänsyn till bordets storlek och form, rummets höjd, och den önskade stämningen när du väljer din belysning.

Genom att noggrant tänka på dessa aspekter så du skapa en välbalanserad och trevlig miljö i både kök och matplats. Oavsett om du strävar efter en modern, traditionell eller mer utsvävande stil så finns det en mängd alternativ i sortimentet som gör att du kan hitta rätt taklampa för att komplettera inredningen i köket eller matplatsen.

Hoppas du fick lite inspiration till att hitta det du söker! /Yvonne på La Vanille