Lavanille

Inred med lampor och gardiner

Tips på hur du kan matcha fönsterlampor och gardiner

Att inreda ett fönster med fönsterlampor är ett underbart sätt att skapa en trivsam och välkomnande atmosfär i ditt hem. Lamporna syns både inifrån och utifrån och tjänar därför ett dubbelt inredningssyfte. Att använda fönsterlampor handlar således inte bara om att skapa en fin ljussättning i fönstret utan också om att skapa en trivsam atmosfär som passar med gardinerna och rummets övriga inredning. Fönsterlampor finns i många former och stilar, och det är därmed lätt att hitta något som passar just din smak och ditt hem. I den här bloggen går vi igenom några tips och idéer för att lyckas med din fönsterinredning, oavsett om du föredrar hängande eller stående fönsterlampor.

Hängande Fönsterlampor

Hängande fönsterlampor skapar en elegant och luftig känsla. De är särskilt lämpliga i fönster där du vill maximera dagsljuset men ändå ha något vackert att titta på när mörkret faller.

Fönsterlampan placeras med fördel i fönstrets mitt för att skapa symmetri. Om du har ett brett fönster så kan du funder på att använda två lampor bredvid varandra för att balansera utseendet, alternativt en större fönsterlampa.

De varierar från enkla och eleganta till mer utarbetade och finns i olika material, så det finns alltid någon lampa för den inredningsstil man har hemma. Här är några exempel på typer av fönsterlampor.

Så kallade globlampor är rundade lampor i stilren design som ger ett mjukt och spritt ljus. De passar bra i ett modernt rum och kan hängas ensamma eller i en grupp om du har ett bredare fönster. Ett exempel på en sådan lampa är Globen Lighting Mini Bowl Taklampa Vit.

Industriella pendellampor har ofta en metallisk yta och exponerade glödlampor som ger en patinerad och trendig känsla. De passar bra i ett kök eller i ett rum med industriell stil. PR Home Notice Fönsterlampa Svart 27 cm är ett exempel på en sådan lampa.

För ett mer traditionellt eller lyxigt rum kan en liten kristallkrona vara en fantastisk fönsterdekoration. Kristallerna reflekterar ljuset vackert och är något man verkligen uppmärksammar. En snygg mindre lampa med kristaller i en lite modernare design är Oriva Kristallboll Fönsterlampa Svart Nickel som verkligen pryder sin plats i fönstret.

Stående Fönsterlampor

Stående fönsterlampor är passar bra för att skapa en inbjudande och hemtrevlig känsla. De kan placeras på fönsterbrädan och är enkla att flytta om du vill ändra utseendet i rummet.

Det gäller att matcha lampans storlek med fönsterbrädan så att den inte är för stor, vilket kan se överdimensionerat ut och risken finns dessutom att man skymmer för mycket av fönstret.

Ett tips är att inte låta fönsterlampan stå där ensam utan matcha den gärna med annan inredning på fönsterbrädan som exempelvis växter eller små prydnadsföremål för att skapa en harmonisk look.

Det finns många olika stilar att välja mellan när det gäller fönsterlampor. En lampa med en vacker skärm kan sprida ett mjukt och behagligt ljus medan en lampa med en klar ljuskälla kan ge ett mer industriellt utseende. En lampa med en lampfot i keramik ger en jordnära känsla och passar bra i ett rum med naturliga detaljer som trä och sten.

Kombinera fönsterlampor med gardiner

Att inreda fönstret med lampor och gardiner ger dig en möjlighet att uttrycka din personliga stil samtidigt som det bidrar till inredningen på ett vackert sätt. Genom att tänka igenom hur du skall matcha fönsterlamporna med gardinerna så kan du skapa en harmonisk och inbjudande miljö.

Om dina gardiner har ett framträdande mönster så kan du välja en fönsterlampa i renare stil för att undvika att det blir för plottrigt. På samma sätt så kan man säga att om gardinerna är neutrala så kan en fönsterlampa med starkare färger eller intressant design bli en fin kontrast. Man vill undvika att olika mönster konkurrerar med varandra.

Tänk på materialen i gardinerna och rummet där du skall ha fönsterlampan. Linne och bomullsgardiner ger en mjuk och naturlig känsla medan sammet eller tunga tyger ger en lyxigare känsla, och det gäller att välja en lampa som kompletterar respektive texturer. Om du har genomskinliga eller halvgenomskinliga gardiner så kan du välja en fönsterlampa som ger ett mjukt ljus som kan spridas vackert genom tyget. För tjockare, mörkläggande gardiner, kan en mer framträdande lampa behövas som har en ljuskälla med starkare ljus.

Här kommer några exempel på hur man kan matcha fönsterlampor med gardiner i några typiska rum.

I ett vardagsrum med livfulla, färgglada gardiner så kan en elegant lampa med en stilren formgivning vara ett bra val så att den inte konkurrerar med gardinerna. En lampa i metall eller glas kan ge ett sofistikerat intryck. Om du har sammetsgardiner i ett lite kraftigare tyg, som skapar en lyxig känsla, så kan en lampa med guld- eller kopparfinish komplettera rummet väl. I vardagsrum med lättare gardiner som linne så kan en lampa som ger ett varmt, diffust ljus bidra till en avslappnad atmosfär.

I sovrum tenderar man att ha lite diskretare gardiner för ett lugnare intryck. En fönsterlampa med en unik design eller intressant form kan då vara snygg att ha. Om du har lite tyngre mörkläggande gardiner så kan en lampa med en mjuk textilskärm bidra till en lugn och trivsam atmosfär. I sovrummet kan du med fördel välja lampor som har dimmerfunktioner så att du kan justera ljusstyrkan beroende på tid på dagen och önskad stämning. Det finns även särskilda dimmersladdar att köpa i det fall lampan inte har någon inbyggd dimmerfunktion.

I köket och vid matplatsen, där man kanske har gardiner med enklare mönster, eller hissgardiner, kan man välja en lampa som tar för sig lite, kanske med en färgstark accent. I kök med moderna rullgardiner eller persienner så kan lampor i industriell stil eller med rena linjer vara ett passande val. Om du har ett fönster vid diskhon så kan lampan också fungera som arbetsbelysning, och då gäller det att ha en ljuskälla som ger ett bra ljus.

I ett barnrum kan man arbeta med färg och mönster. Där passar det med lekfulla, mönstrade gardiner och då kan lampor i lekfulla former eller med färgglada detaljer vara ett roligt komplement. Mjuka tyger som bomull eller plysch i både gardiner och lampskärmar ger en känsla av komfort och säkerhet. Välj gärna lampor med ett mjukt, lugnande ljus som passar bra på kvällen innan det är läggdags.

Ytterligare en aspekt att tänka på är hur stort rummet är och var fönster är placerade. I mindre rum eller rum med mindre fönster så kan man använda en mindre, diskret lampa för att den inte skall bli för påträngande i rummet. Mindre rum kräver oftare en lite mer noggrant planerad möblering och inredning för att man inte får en överbelamrad känsla. Fönsterlampan bör därför vara både snygg och ge ett praktiskt ljus i rummet. Lampans proportion i förhållande till rummet och fönstret är viktigare i denna typ av rum, där lite mindre och diskretare lampor, som inte tar upp så mycket plats, brukar vara populära. När det gäller val av gardiner så brukar tunna och ljusa gardiner bidra till att göra rummet större och ljusare, samtidigt som de passar bra ihop med de mer diskreta lamporna.

I större rum med större fönster så kan du istället välja större och mer uttrycksfulla lampor. Stora rum med stora fönster gör att man kan ta ut svängarna lite mer i inredningen. Här kan större, mer iögonfallande lampor skapa fokus och atmosfär, och dra blicken mot fönstret. När det gäller matchande gardiner så kan tjockare, mörkare eller mer dekorativa gardiner balansera de mer framträdande lamporna. 

Om du vill skapa en känsla av lite högre i tak i rummet så kan vertikalt hängande lampor och gardiner ge intryck av högre i tak. Om gardinstången monteras nära taket så skapar man tillsammans med lampan en illusion om att det är lite högre i tak.

När det gäller ljuskällan så skall du tänka på att välja rätt färgtemperatur. Ett varmare ljus (2700 K – 3000 K) ger en trivsammare atmosfär medan ett kallare ljus (3000 K – 4000 K) passar bra i modernare rum eller rum där man arbetar. Tänk alltså på att matcha färgtemperaturen på ljuskällan med rummets övergripande design.

Att matcha fönsterlampor med gardiner innebär att man beaktar både inredning och funktionalitet. Genom att tänka igenom hur rummet används, färgscheman, material och ljusbehov så kan du skapa ett harmoniskt och inbjudande rum som speglar din personliga stil och uppfyller dina behov. Oavsett om du väljer en enkel och funktionell design eller mer en mer uttrycksfull och dekorativ inredning så är målet att hitta rätt balans i den övergripande stilen.

Att inreda med fönsterlampor är ett enkelt och effektivt sätt att lyfta ett rum och skapa en varm och välkomnande atmosfär. Oavsett om du väljer hängande eller stående lampor så skall du dock komma ihåg att anpassa ditt val efter din personliga stil och rummets övriga inredning.

Jag hoppas att detta ger dig inspiration och hjälper dig i din planering när du skall hitta de rätta fönsterlamporna till dina fönster.

/Yvonne på lavanille.com