Lavanille

Förvandla ditt hem för vår och sommar

Tips för en ljusare och luftigare känsla

Det är snart att tänka på hur man skall ändra inredningen och anpassa hemmet till våren och sommaren efter en lång, kall och mörk vinter. Att lämna en ombonad och varm vinterinredning och gå till en ljusare och mer luftig vår- och sommarstil kan verkligen fräscha upp ditt hem. I denna blogg tar vi därför upp vad man skall tänka på när man vill anpassa inredningen hemma och gå från vinterns mörkare färger, ljus och lampor till vårens och sommarens ljusare färger, så att hemmet får en säsongsmässig makeover.

I ett första steg kan man tänka på att lätta upp färgpaletten. Ersätt mörkare och tyngre färger med ljusare och mer uppfriskande toner. Tänk pasteller som lavendel, mintgrön, och babyblå, eller neutrala toner som beige, vit och grå som alla passar fint framåt vårkanten och under sommaren. Detta görs enkelt genom att byta gardiner, kuddar, dukar, påslakan och annan hemtextil. Att byta just hemtextil är tacksamt eftersom det är enkelt och får samtidigt en stor påverkan på inredningen. Man kan till exempel byta mörkare kuddfodral mot ljusare varianter i soffan. Om du är nöjd med dina kuddfodral så är ett tips att lägga till några ljusare linnekuddar i en accentfärg, exempelvis mjuka gula eller gröna toner, som blir en fin detalj i sommaren under våren och sommaren. Man kan även byta lampskärmar till sådana som har ljusare färger och lättare material. I sovrummet kan du överväga att byta till ljusare påslakan och örngott, som gärna få vara tillverkade i svalare material såsom bomullspercale eller lyocell. Om du har ett vintertäcke så kan det vara dags att lägga undan det och ta fram ett svalare sommartäcke.

Tänk sedan på att ta in det naturliga ljuset hemma. Man vill gärna få in vårens härliga ljus genom fönstren. Tipset är därför att dra tillbaka tunga gardiner och låta det naturliga ljuset flöda in. Ta annars också gärna ner de tunga gardinerna och sätt upp fina vår- och sommargardiner med ljusa färger och skirt tyg som skapar en ljus och luftig känsla. Lätta linne- eller bomullsgardiner tillåter solen att lysa igenom på ett vackert sätt. Gardinerna förvarar man enkelt i en garderob, på vinden eller något annat förvaringsutrymme.

Efter det är det dags att tänka på grönskan. Blommor och växter ger både liv och färg. Tulpaner på våren och ängsblommor på sommaren är alltid trevligt att ha och man kan med fördel ställa en stor vas med säsongens blommor på matbordet eller skapa en liten örtträdgård i köksfönstret. Ett annat tips är att ställa små krukor med vårblommor som tulpaner och påskliljor på bord och hyllor. Man kan med fördel ta fram ljusare blomkrukor där man har växterna. Större gröna växter tillför också en alldeles egen livfull känsla i inredningen.

Om du har ullplädar i soffan och tunga mattor på golvet så kan du överväga att lägga undan dem för säsongen och ersätta dem med plädar i lättare och ljusare material respektive tunnare bomulls- eller jutemattor.

Tänk också på övriga inredningsdetaljer som du har hemma. Tunga ljusstakar och mörka bordstabletter kan exempelvis bytas ut mot mindre ljushållare respektive ljusare bordstabletter som ger en ljusare och luftigare känsla. Tänk även på att ta fram dekorativa föremål som speglar säsongen. Skal och runda fina stenar ger exempelvis en härlig sommarkänsla.

Om man har stora öppningsbara fönster eller dörrar ut till balkongen eller altanen så kan man fundera på att flytta möblerna lite så att soffa och fåtöljer kommer närmare. Då kan man kan njuta av både det ökande dagsljuset och den ljumma vår- och sommarvinden när det är öppet.

Ett annat fint sätt att anpassa hemmet för den ljusare säsongen är att använda doftljus och doftpinnar med fräscha, lätta dofter som citron eller jasmin. Det finns många trevliga doftljus och doftpinnar i vita eller ljusa färger som passar förträffligt på soffbordet när man tänder det i vårkvällen. De tyngre och kryddigare vinterdofterna kan man ställa undan och ta fram framåt hösten igen.

När man väl håller på att ändra inredningen så kan man överväga att rensa ut och organisera sitt hem efter den långa vintern. Ett tips är att göra en storstädning och organisera skåp och lådor. Våren är den perfekta tiden för detta och ett rent och välorganiserat hem skapar en känsla av lugn och ro. Passa alltså på att rensa ut och ge bort sådant som du ändå inte använder så att du får ett luftigt och ljust hem.

Under våren och sommaren så tillbringar man mycket tid utomhus, på altanen eller balkongen och i trädgården, så det gäller att anpassa dem också när tiden väl kommer. Skrubba och städa altanen eller balkongen. Ta fram utemöblerna, tvätta av dem och ställ dem i ordning på uteplatsen. Skapa bekväma sittplatser med dynor och plädar. Just plädar är skönt att ha under kyliga kvällar, så se till att du har några fina somriga plädar som passar bra med möblerna på balkongen eller altanen. Ett fint tips är att ställa utomhusbordet på en utomhusmatta så att det känns lite mer inrett när man skall sätta sig till bords. Man kan även ställa sittgruppen på en utomhusmatta för att skapa en mer inredd känsla. Ställ upp ett parasoll och använd ljuslyktor eller utomhusljusslingor för att skapa en skön atmosfär. Det finns många fina ljuslyktor och ljusslingor här hos oss på lavanille.com som passar bra utomhus.

Även om du anpassar ditt hem för den ljusare och varmare säsongen så är det viktigt att du behåller en sammanhängande stil genom hela hemmet, så ta dig lite tid och fundera över hur du skall göra och vad du skall plocka fram, alternativt köpa.

Vi hoppas att dessa tips fungerar som en inspiration så att du kan skapa ett hem som känns fräscht, ljust och välkomnande när vår svenska vår och sommar kommer. Varje förändring, stor som liten, bidrar till att skapa en ny och pigg atmosfär i ditt hem. Kom dock ihåg att inredningen skall återspegla din inredningsstil och skapa en skön känsla där du trivs.

Här på lavanille.com har vi all inredning du behöver för att anpassa ditt hem för den stundande våren och sommaren med sitt fina ljus och sköna värme. Du hittar inredningstextil, både gardiner, kuddfodral, dukar, bordstabletter och påslakan, men även doftljus, ljusslingor och allt annat du behöver för att få den rätta känslan hemma när våren anländer.

/Yvonne på lavanille.com