Lavanille

Hur gör jag rent min kristallkrona?

Tips på hur du gör rent din kristallkrona

Kristallkronor - Stort utbud hos La Vanille

Kristallkronor är mycket omtyckta och populära och passar i både moderna som klassiska hem och utgör ett oslagbart blickfång som takbelysning. Hos oss finner du ett noga utvalt sortiment av kristallkronor från välkända varumärken.

Hur gör jag rent min kristallkrona?

Kristallkronor är mycket omtyckta och populära och passar i både moderna som klassiska hem och utgör ett oslagbart blickfång som takbelysning. Att inreda med kristallkronor bidrar dessutom till att skapa en exklusiv och lyxig atmosfär i hemmet. Dock behöver de rengöras med regelbunden rengöring för att behålla sin vackra glans.

Många kanske tror att det är både krångligt och tidsödande att göra rent sin kristallkrona men det finns enkla och smarta tips att hitta.

Regelbunden rengöring

Det enklaste och bästa tipset är att ta för vana att dammtorka kristallkronan med jämna mellanrum. Dock är det viktigt att inte ta och vidröra prismorna eftersom de lätta kan bli kantskadade och ojämna i kanten. Därför föreslår vi att du använder Klar kristallspray från Oriva, som är utmärkt för rengöring av alla sorters kristallföremål. Medlet tar effektivt bort smutsen från prismorna. Så här använder du det:


Bryt strömmen och skydda underliggande ytor med papper och plast

Skydda lamphållarna med plast

Skaka flaskan väl och spraya hela kristallkronan så att alla delar blir ordentligt översköljda. Sprayet skall förvaras oåtkomligt för barn och är farligt att förtära

Handtorka inte

Efter cirka 30 minuter är kronan blixtrande klar och ren

Upprepa behandlingen om kristallerna/prismorna är hårt smutsade

Kan med fördel användas även till rengöring av andra kristallföremål och till exempel speglar


Skulle kristallkronan vara väldigt hårt smutsad är det bäst att ta ner den och rengöra lampan för hand. Placera den på handdukar, plast eller papper. Placera den vackert åt ett håll så att kristallerna hamnar åt ett håll. För att undvika att få allt smuts på dammtrasan är det bäst att damma av den ordentligt innan. Rengör en kristall i taget med en dammvippa, som är varsam mot ytan som ska göras rent. Glöm ej att göra en skiss, märka prismorna eller ta kort på den så att du vet hur de ska sitta när du ska montera ihop den. Torka gärna av ljuskällorna med en torr trasa i samband med rengöringen. Vi har många fina ljuskällor som passar särskilt bra till kristallkronor. Från Watt & Veke finns ljuskällan LB i klart glas som passar till en E14 sockel och från Star Trading finns LED-ljuskällan Crystal. 

Var noga med att armaturen är helt torr innan du hänger upp den igen.

Om kristallkronans kablar är av textil, är utslitna och gamla behöver du byta ut de mot nya. Då ska du inte rengöra, använda lampan eftersom den inte är säker att rengöra. Du behöver då kontakta en elektriker som har kunskap om hur man byter ut kablar och lagar den. Du kan även kontakta tillverkaren för bästa råd och tips hur du ska rengöra den. I vårt sortiment hittar du vackra kristallkronor från ledande varumärken som Aneta Belysning, Lene Bjerre och Oriva.

Hoppas du hittar det du söker! /Yvonne på La Vanille