Lavanille

Inred din soffa med kuddar och plädar

Inredningsförslag för att skapa en perfekt soffhörna

När vi tänker på en trivsam kväll hemma, är bilden av en inbjudande soffa med mjuka kuddar och varma plädar ofta den första som dyker upp i våra sinnen. Soffan är hemmets oas, en plats där vi kopplar av efter en lång dag. Genom att inreda den med kuddar och plädar kan vi inte bara höja dess estetik utan också förbättra vår komfort. Här är några tips och inredningsförslag för att skapa en perfekt soffhörna. 

Grundläggande tips:

Det första tipset är proportionerna. Se till att kuddarna är proportionella till storleken på din soffa. En stor soffa kan inredas med större kuddar medan en mindre soffa ser bättre ut med mindre kuddar. Sedan är det trevligt att blanda olika former och storlekar. Använd större kuddar i bakgrunden och mindre, dekorativa kuddar i förgrunden. Kombinationen av fyrkantiga och rektangulära kuddar kan ge en trevlig dynamik. Det andra tipset är att tänka på hur många kuddar som skall placeras i soffan. Som en tumregel bör en standardsoffa ha minst tre kuddar men du kan alltid lägga till fler för en lyxigare känsla.

Tänk också på att blanda texturer för att få en kontrast i texturerna. Denna variation i texturerna skapar ett dekorativt djup. Kombinera till exempel en slätvävd kudde med en grov ullpläd. Om din soffa är av ett slätt material som läder så kan du prova att inreda med texturerade kuddar och plädar, som stickade, fluffiga eller de med fransar, för att skapa kontrast. Du kan även använda olika material. Kombinera olika material som siden, sammet, bomull och ull. De olika texturerna ger ett skiktat och välkomnande intryck. Fundera slutligen på färgvalet. Arbeta med två till tre huvudfärger och var inte rädd för att blanda mönster. Se bara till att de kompletterar varandra. Om din soffa är i en neutral färg som grått, vitt eller beige så har du en blank duk att arbeta med. Du kan antingen hålla det enkelt med liknande neutrala toner eller lägga till färgstänk med kuddar och plädar. Om soffan är mönstrad så kan du välja kuddar som plockar upp en av färgerna i soffans design. Om din soffa exempelvis har blåa och gröna nyanser så kan en solid blå kudde vara ett perfekt komplement.

Inredningsförslag baserat på sofftyp och inredningsstil:

Innan du börjar med inredningen, identifiera vilken stil din soffa representerar. Är den modern, traditionell, minimalistisk, bohemisk eller skandinavisk? Din soffas stil kommer att hjälpa dig i ditt val av kuddar och plädar. I den moderna soffan så kan du välja geometriska mönster och kuddar i dämpade, neutrala toner. Lägg till en slät, enkel pläd i en kontrasterande färg. Har man en traditionell soffa så kan man välja kuddar med klassiska mönster som paisley eller blommigt. En pläd med tydlig struktur, som en chenille eller en kabelstickad, kan vara ett bra komplement. I en soffa med skandinavisk stil så vill man hålla det enkelt med enfärgade kuddar i pastelltoner eller jordnära färger. En ljus ullpläd adderar både värme och stil. Har du en mer bohemisk inredning så kan du våga dig på mixade mönster och material. 

Tänk kuddar med fransar, pärlbroderier eller paljetter och en färgstark pläd. Om soffan går i en minimalistisk stil så kan man hålla det skarpt och rent med kuddar i svart och vitt eller grått. En enfärgad pläd i en neutral ton är allt du behöver för att komplettera looken. I en stor sektionssoffa så kan man sprida ut kuddarna jämnt över sektionerna. Använd en stor pläd för att binda ihop det hela. Har du en divansoffa så kan du placera kuddar längs ryggstödet och lägga en pläd över divandelen. Detta skapar en inbjudande hörna för avkoppling. I en tvåsitssoffa med lite mindre utrymme så kan du begränsa antalet kuddar till två till tre. En enda pläd över ryggstödet kan räcka för att skapa en vacker stil och inbjudande inredning.

Ytterligare dekorationstips:

Man kan tänka lager-på-lager när man inreder soffan. För en riktigt inbjudande soffa så kan du prova att lägga två plädar över varandra eller lägga kuddar i olika storlekar framför varandra. Tänk också på att ändra i soffan efter säsong. Byt kudd- och plädfärger med årstiderna. Då kan du exempelvis ha pasteller under våren, djärva färger för sommaren, jordnära toner för hösten och djupa, mörkare nyanser för vintern. När det gäller plädar så skall de inte bara vara stilfulla utan de har även en viktig funktion. De bör vara tillräckligt mjuka och varma för att användas under kyliga kvällar. Istället för att bara kasta pläden över soffan så kan du prova med att vika den i en stram rektangel eller triangel. Du kan även lägga pläden över soffans armstöd för en avslappnad känsla.

Genom att följa dessa råd kan du omvandla din soffa till en centralpunkt i ditt vardagsrum där både ögat och själen kan finna glädje. Soffan är hjärtat i vardagsrummet och att inreda den på rätt sätt kan göra stor skillnad. Det viktigaste är att låta din personliga stil skinna igenom. Det finns inga hårdare regler än de du sätter för dig själv. Det viktigaste är att du känner dig bekväm och nöjd med ditt val. Inredning är en personlig resa så tveka inte att experimentera tills du hittar den perfekta kombinationen för ditt hem. Se alla kuddfodral här

Du hittar mängder av olika kuddar, prydnadskuddar, plädar och annat som du kan inreda soffan med här hos oss på lavanille.com.

Ha så kul när du inreder!

/Yvonne på lavanille.com