Lavanille

Inred ditt hem till jul

Skapa den ultimata julkänslan

Inred ditt hem till jul – skapa den ultimata julkänslan

Julen är en av de mest magiska tiderna på året och när vintermörkret faller på så önskar vi alla att våra hem ska lysa upp och stråla av värme och julkänsla. För många av oss representerar julen glädje, värme och gemenskap. Genom att inreda ditt hem på rätt sätt kan du förstärka dessa känslor och verkligen skapa en plats där julkänslan blomstrar. Med rätt inredning kan du förvandla ditt hem till en juldröm! Här kommer några tips för att skapa den perfekta julkänslan med vacker jultextil i varje rum.

Vardagsrummet – familjens samlingspunkt

Vardagsrummet är hjärtat i hemmet. Där är julgranen det mest centrala. Välj en äkta gran om du vill ha den klassiska doften men ett konstgran med hög kvalitet fungerar också väldigt bra och ser ofta lika bra ut och kan återanvändas år efter år. Julgranen skall naturligtvis dekoreras med julgranspynt, ljusslingor och en vacker julgransstjärna på toppen.

När det gäller belysningen i vardagsrummet så kan du lägga fokus på att ha tända ljus och lägga ut ljusslingor. Ljus skapar en hemtrevlig atmosfär och får rummet att kännas varmt. Ett alternativ till levande ljus är de verklighetstrogna LED-ljusen som man inte behöver oroa sig för om man har släckt eller inte. Fundera även på att investera i dimbara lampor och eventuellt också sladdar med dimreglage för att skapa den riktigt hemtrevliga julstämningen.

I övrigt så kan man skapa en riktigt julig stämning i vardagsrummet med julkuddar i soffor och fåtöljer. Detta kan med fördel kompletteras med vackra och sköna julplädar. Man kan även byta till julgardiner i traditionella färger som rött, grönt och guld. Tänd doftljus med juldofter som kanel, apelsin eller gran för att sätta stämningen! 

Köket – julens kulinariska centrum

I köket, där magin skapas, så kan man inreda med de små detaljerna. Juliga kökshanddukar, grytlappar och förkläden kan göra stor skillnad. Ställ fram juliga burkar eller pepparkaksformar för att skapa en julig känsla. Glöggmuggar passar också fint att ställa fram liksom julkryddor som kryddnejlika, kanel och pomerans i genomskinliga burkar.

Sovrummet – en julig plats för vila

I sovrummet vill man också ha en härligt julkänsla både när man lägger sig och vaknar. Att bädda med julsängkläder den första advent skapar verkligen en särskild känsla och bidrar till en härlig inledning av julen. Du kan välja sängkläder med rutor eller juliga mönster. Komplettera gärna med ett överkast som viks vackert över fotändan så att man ser sängkläderna men ändå får den ombonade känslan.

Duka julbordet med stil

Julbordet är centrum för många av julfirandets höjdpunkter. Därför är det viktigt att skapa en festlig känsla och här kommer några tips när man skall duka julbordet.

Sätt grunden och börja med en vacker julduk, helst i rött, grönt, vitt eller guld, som kan vara enfärgad eller vackert rutig. Om du vill ha ännu mer känsla i dukningen så kan du fortsätta enligt lager-på-lager-principen och duka med både bordslöpare och bordstabletter i passande julfärger och -mönster. Pricken över i:et blir julservetter i tyg med vackra servettringar.

Fortsätt sedan med servisen. En klassiskt vit servis fungerar alltid bra till en julig dukning men om du har julig servis är detta rätt tillfälle att använda den. Bordet kan sedan dekoreras med granris, kottar, äpplen och andra små juldekorationer som skapar en naturlig och vacker dekoration i mitten på bordet. De kan placeras direkt på duken men om du lägger dem på avlånga fat så blir det lite mer formellt. Placera stearinljus eller LED-ljus i vackra ljusstakar. Säkerställ att ljusen inte står direkt under någon gren eller annat som kan fatta eld om du använder levande ljus. Ett annat tips är att lägga ut en ljusslinga i mitten av bordet som kan skapa en riktigt magisk atmosfär. Om det är dags för släkt och vänner att komma över på ett julbord så kan du överväga att placera namnskyltar vid varje plats. Dessa kan också vara små julklappar eller dekorationer. Ett annat tips är att skriva namnet på pepparkakor med kristyr och använda som namnskylt.

Adventsljusstakar och adventsstjärnor

Adventsljusstakaroch adventsstjärnor är bland de mest klassiska och älskade juldekorationerna i många hem. De för med sig en känsla av värme och tradition och skapar en särskild stämning och välkomnande känsla. Adventsljusstakar och adventsstjärnor är ofta tänkta att placeras i fönster där de inte bara lyser upp insidan av hemmet utan också sprider ljus utåt. Om du har flera fönster i samma rum så kan du överväga att ha samma typ av dekoration i varje fönster för en enhetlig och harmonisk look. Se till att de är proportionerliga mot fönstrets storlek. En för stor stjärna kan kännas överväldigande i ett litet fönster, medan en för liten kan försvinna i ett stort fönster.

Traditionellt sett är rött, grönt, vitt med eller utan dekor som exempelvis kurbits populära färger. Tveka dock inte att välja färger som matchar resten av ditt hem eller skapar en unik stil. Beroende på ditt hem så kan du välja mellan moderna eller traditionella ljusstakar och stjärnor. Kanske en minimalistisk design i metall passar ditt moderna hem, medan en trästake med snirkliga detaljer känns rätt i ett mer traditionellt inrett hem. Många elektriska dekorationer har en timerfunktion. Detta är bra både för säkerheten och för att spara energi. Ställ in timern så att den tänds när mörkret faller och släcks automatiskt senare på kvällen.

Kom ihåg att involvera sinnena! Spela julmusik i bakgrunden, ha doftljus eller doftpinnar med juldofter och servera klassisk julmat. Genom att tänka på detaljerna och skapa en atmosfär som engagerar alla sinnen kommer så ditt hem att bli den ultimata julfestplatsen. Kom ihåg att det viktigaste med julen inte är hur perfekt allt ser ut, utan känslan av gemenskap, kärlek och glädje som du skapar i ditt hem. Genom att inreda med omsorg och kärlek kommer du utan tvekan att skapa en oförglömlig julatmosfär!

Hoppas att du hittar det du söker här hos oss på lavanille.com!

/Yvonne på La Vanille