Lavanille

Skapa en trevlig bordsdukning

Inred och Duka med Stil

Det är få saker som kan förvandla en middagsinbjudan eller en fest så mycket som ett vackert dukat bord. Det skapar stämning, visar omsorg och kan göra vilken enkel måltid som helst till en fest. Bordsduken är hjärtat i denna inredning, och genom att välja rätt kan du skapa ett oöverträffat intryck. Bordsdukar kan vid första anblick verka som en simpel detalj men de bär med sig en lång tradition av estetik och funktion. Ett väldukat bord kan förvandla en middag från något vardagligt till något minnesvärt. 

Från antika civilisationer till moderna tider så har bordsdukar alltid varit ett tecken på status och elegans. I gamla Rom var det ett tecken på rikedom att ha linne eller silkesdukar medan medeltidens kungligheter ofta hade tunga, broderade dukar som tecken på sin ställning. Förutom att bordsduken bidrar till inredningen och kan lyfta hela rummets atmosfär så skyddar den bordet från fläckar och skador. Hos oss på lavanille.com har vi bordsdukar i olika format och material. Rektangulära bordsdukar är det vanligaste valet för avlånga matbord. Det gäller att se till att bordsduken hänger jämnt på alla sidor för snyggast dukning. Runda dukar används, som namnet antyder, bäst till runda bord. Kvadratiska dukar är idealiska för små kvadratiska bord. De kan även läggas ovanpå en duk på ett större bord för att skapa en snygg lager-på-lager-känsla. När det gäller material så är bomullsdukar hållbara, lätta att tvätta och ger en avslappnad känsla. Linnedukar kan ge en lyxigare touch och känns lite svalare under sommarmånaderna. Dukar av polyester är ett praktiskt val för större evenemang eftersom det inte skrynklar så lätt och är fläckresistent. När det gäller färger och mönster så finns det enfärgade, mönstrade och säsongsanpassade bordsdukar. De enfärgade är klassiska och tidlösa och passar till nästan alla tillfällen. Vitt och beige är populära val för formella tillställningar. De mönstrade bordsdukarna kan ge ditt bord en personlig touch. Blommiga, geometriska eller temabaserade mönster kan lägga till liv till dukningen. De säsongsanpassade dukarna är exempelvis röda och gröna till jul, pasteller till påsk och varma jordnära toner till hösten.

Tips för en lyckad dukning:

Börja med att lägga duken på bordet och se till att den är sträckt och hänger ner på ett symmetriskt sätt runt bordet. Efter det kan du lägga på antingen bordslöpare eller bordstabletter. Ju mer textil du har på bordet, desto mer ombonat blir det. Om du använder bordslöpare så kan du lägga dem längs med bordet, på båda sidor, eller tvärs över, så att du binder ihop matplatserna rakt över bordet. Bordslöparna kan bryta av bordsdukens färg för att skapa intressanta kontraster. Kombinera detta sedan med bordstabletter och slutligen matchande servetter, som kan vara av papper eller tyg. Tänk på bordsdekorationerna! Ljusstakar och blommor brukar vara vackra inslag som kompletterar din bordsduk och dukningen i stort. Ett tips är att våga mixa och matcha olika färger, mönster och material för att skapa en unik dukning. Använd rätt duk för rätt tillfälle! Om du skall ha en festlig dukning så kan guld, silver och glittriga inslag kan höja stämningen på nyårsafton eller jubileumsmiddagar. Vid en vardaglig dukning kan du använda en snygg bomullsduk. Den är dessutom lätt att tvätta vilket är praktiskt i vardagen. Om du skall duka utomhus så kan en lite tåligare polyesterduk passa, särskilt för trädgårdsfester eller picknickar. Att anpassa dukningen efter tillfället kan göra hela skillnaden i atmosfär och intryck. Här är fler tips och exempel för olika tillfällen! Vid en middag för två, eller romantisk middag, så kan man ha mjuka färger som pasteller eller djupa röda toner som kan skapa en romantisk atmosfär. En bordsduk i satin fungerar fint i en dukning som denna. Om du skall ha en sommarmiddag utomhus så kan du tänka naturnära färgtoner. Ljusa nyanser av blått, grönt eller beige kan komplettera en utomhusmiljö. En lätt och luftig bordsduk i bomull eller linne passar bra för sommarvärmen. Den kan vara antingen enfärgad eller mönstrad med exempelvis blommor. Duka gärna med sommarblommor i mitten av bordet. Om man dukar för ett barnkalas så kan man med fördel tänka på att använda tåliga material. Polyester eller vaxduk som är lätta att torka av och står emot spill på ett bra sätt. Välj ljusa färger och komplettera med servetter som har tryck av barnens favoritkaraktärer eller djur vilket kan göra kalaset extra speciellt. Om du förväntar dig mycket spill så kan engångsdukar vara praktiska. Det finns många roliga och färgglada engångsdukar som passar för barnkalas.

Tips att tänka på i dukningen när vänner kommer över

Att duka när man bjuder över vänner till middag handlar om att skapa en avslappnad men ändå omsorgsfull atmosfär där gästerna känner sig välkomna. När det gäller bordsduken så gäller det att välja en bordsduk som passar tillfället. För en avslappnad middag så kan du välja en enkel bomullsduk eller en duk i linne för lite mer finess. Porslinet och besticken kan vara enkla men det gäller att de går ihop med allt övrigt i dukningen. Använd matchande tallrikar, skålar och bestick. De behöver inte vara dyra eller lyxiga men de bör helst matcha varandra. När det gäller servetterna så kan du använda sådana som antingen matchar bordsduken eller som står i kontrast för att skapa lite liv. Om du vill göra dukningen lite extra speciell så kan du vika eller bryta servetterna. Du kan hålla det enkelt genom att vika servetten kvadratiskt eller prova på några grundläggande servettvikningar för att lägga till en kreativ touch. En enkel vas med färska blommor kan göra underverk för atmosfären. Se dock till att buketten inte är för hög så att gästerna kan se varandra över bordet. Tänd några stearinljus eller levande ljus för att skapa en trivsam atmosfär. Tänk också på personliga detaljer. Om du känner dina vänner väl så kan du lägga till detaljer som påminner om gemensamma minnen eller insiderskämt. Övriga tips är att spela lite bakgrundsmusik med låg volym för att fylla eventuell tystnad och skapa en avslappnad stämning. Om du har många gäster så kan placeringskort hjälpa till att styra samtalet och se till att alla känner sig bekväma. Slutligen, tänk på att dina vänner är där för sällskapet snarare än för den perfekta dukningen. Medan en vacker dukning kan göra intryck, är det hjärtliga skratt, god mat och bra samtal som verkligen gör kvällen minnesvärd.

Kom ihåg att det viktigaste när du väljer en bordsduk är att den reflekterar stämningen och atmosfären du vill skapa. Oavsett tillfälle, låt din personliga stil och kreativitet visa vägen! Bordsdukar erbjuder många möjligheter att skapa den rätta stämningen för din måltid eller fest. Genom att tänka igenom material, färg och format kan du verkligen sätta din egen prägel på tillställningen. Genom att kombinera rätt material, färger och detaljer kan du skapa ett unikt och minnesvärt evenemang. Oavsett om du väljer en enkel bomullsduk för söndagsmiddagen eller ett lyxigt linne för en speciell middag, kommer din omsorg och uppmärksamhet på detaljer att uppskattas av dina gäster. Låt kreativiteten flöda och glöm inte att ibland är det de små detaljerna som gör störst intryck. Att välja rätt bordsduk är inte bara en fråga om estetik, det är också en reflektion av det tillfälle du skapar. Vi har många olika bordsdukar att välja mellan, i olika material, former och storlekar. Se alla bordsdukar här

Hoppas att du hittar det du söker här hos oss på lavanille.com!

/Yvonne på La Vanille