Lavanille

Påskpynta med vackra hemtextilier

Entrén och hallen: Välkomnande vårhälsningar

Påsktraditionen är en fin blandning av gammalt och nytt med inslag från både kristna traditioner och folkligt firande. I denna blogg tänkte jag tipsa på hur du kan inreda och pynta ditt hem och trädgård så att det blir riktigt fint inför påsk och våren. Påsken är en härlig tid, inte bara för att den markerar början på våren utan också för att den bjuder på en chans att fräscha upp hemmet med färgglad och lekfull dekoration. Att gå över från vinterns till vårens heminredning handlar ofta om att göra inredningen ljusare, luftigare och mer välkomnande för att spegla de längre dagarna och de varmare temperaturerna. Det är skönt att kunna städa ut vintern och göra plats för den ljusa våren! Ett tips är att dra nytta av det naturliga ljuset genom att hänga upp ljusare och tunnare gardiner i bomull eller linne eller helt enkelt dra undan tyngre vintergardiner. Man vill ju få in det härliga ljuset i huset eller lägenheten.

Börja med att välkomna våren och dina gäster med en vacker påskkrans på dörren. Traditionella material som videkvistar, fjädrar i olika färger och små påskägg i plast eller papper kan användas för att skapa en inbjudande entré. Inne i hallen kan du placera en större vas med påskliljor eller tulpaner, kanske tillsammans med björkris som du dekorerar med fjädrar och små ägg. Sälg (vide) är också populärt att använda.

Vardagsrummet: Påskens samlingspunkt

I vardagsrummet kan du skapa en påskkänsla med textilier i ljusa vårfärger som gult, grönt och pastell. Ett par påskkuddar på soffan, en pastellfärgad duk på bordet och levande ljus i påskiga ljusstakar bidrar till stämningen. En stor bukett med säsongens blommor som påskliljor, ranunkler eller tulpaner blir en fin mittpunkt. Levande växter eller färska snittblommor i vaser kan verkligen liva upp ett rum. Kom ihåg att lägga ut några påskägg fyllda med godis runt om i rummet för barnen att hitta i det fall du inte organiserar jakten utomhus. 

Köket och matplatsen: Hjärtat i påskfirandet

Köket och matplatsen är hjärtat i påskfirandet. Duka bordet med en påskduk och matchande servetter. Använd påskägg och fjädrar som bordsdekoration och placera gärna ett stort påskris i mitten som en naturlig dekoration. Servetter kan vikas eller dekoreras för att likna påskkycklingar eller ägg. Ätbara dekorationer som små marsipanfigurer eller chokladägg kan spridas ut på bordet för en extra festlig touch. Du kan också lägga ut ett par fina batteridrivna ljusslingor längs med mitten av bordet som lyser upp dukningen på ett trivsamt sätt när den mjuka vårkvällen faller på.

Vår leverantör Ekelund har flera gula hemtextilier som passar utmärkt till påsk. De har exempelvis en gul bordslöpare som heter Ekelund Easter Egg bordslöpare gul 35x120 cm som passar perfekt på matbordet. Den kan kompletteras av kökshandduken Ekelund Easter Egg kökshandduk gul 35x50 cm med samma påskiga mönster. Om du söker en gul och blommig bordstablett så kan jag rekommendera Ekelund Daffodil bordstablett gul 35x48 cm som blir ett fint komplement till den övriga dukningen på påskbordet och under resten av våren.

Sovrummet: Drömmar om påskägg

I sovrummet kan du byta ut sängkläderna till sådana med ljusa, vårfärger eller påskmotiv. Om du har ett överkast eller filt över fotändan så kan du passa på att byta dem också så att bäddningen blir ljusare. En liten bukett på nattduksbordet eller några påskdekorationer på fönsterbrädan kan ge rummet en fräsch känsla. Ett doftljus eller doftspridare med en trevlig vårdoft kan också bidra till en behaglig och avkopplande atmosfär

Barnens Rum: Påskäventyr och kycklingar

Låt barnens rum bli en plats för ett påskäventyr! Häng upp färgglada pappersägg från taket eller skapa en pysselhörna där barnen kan göra egna påskkort eller måla ägg. Påskjakt är en rolig aktivitet där barnen kan leta efter gömda ägg fyllda med godis i sina rum, hemma eller i trädgården.

Trädgården: En påskfest utomhus

Trädgården är perfekt för påskfirande utomhus. Ställ ut påskris i en stor kruka och dekorera med fjädrar och ägg. Om du har en trädgårdsgång så kan du placera små påskdekorationer längs med vägen. Använd naturmaterial som stenar, kvistar och blommor för att skapa en naturnära påskkänsla. Om du har en altan eller balkong så kan den också dekoreras med trevliga lyktor som du tänder på kvällen. Du kan plantera påskliljor i krukor och dekorera den övriga altanen med kyckling- eller kaninfigurer i plast.

En påskäggsjakt utomhus är också en fantastisk aktivitet för både barn och vuxna. Varför inte lägga till ledtrådar eller gåtor som leder barnen (och vuxna!) till nästa gömställe? Detta kan göra jakten mer engagerande och rolig för alla åldrar.

Du kan också organisera påsklekar såsom äggkastning, äggrullning eller en tävling i att dekorera påskägg. Dessa aktiviteter kan skapa glädje och skratt bland gästerna. Att spendera några timmar utomhus på påsk med familj, släkt och vänner är alltid trevligt innan man går in och äter en påskmiddag eller dukar upp en härlig påskbuffé.

Dekorera med påskfärger

Använd ljusa vårfärger som gult, grönt, rosa och vitt i din dekoration. Det kan vara allt från dukar, servetter och blomsterarrangemang till kuddfodral och ljus. Byt ut mörka textilier som kuddar, plädar och mattor mot ljusare och mer färgglada produkter. Pastellfärger eller jordnära toner ger en känsla av vår.

Skapa en härlig påskatmosfär

Frampå våren blir kvällarna ljusare och då kan du passa på att använda olika typer av belysning för att skapa en trivsam känsla. Använd ljusslingor och ljuslyktor för att skapa en varm och välkomnande atmosfär. Placera dem runt om hemma, i fönster eller på bordet för att få en trolsk känsla i vårkvällen. Tänk även på att ljussätta utomhus, exempelvis balkongen, altanen, uterummet eller växthuset. Det finns både ljusslingor och golvlampor och bordslampor som är särskilt anpassade för att ha utomhus, och att ställa ut dem lagom till påsk kan bli starten på sommarsäsongen utomhus.

Passa på att tända doftljus eller placera doftpinnar med dofter som lavendel, citron eller blommiga noter så att en behaglig doft sprids hemma och väcker sinnena till liv. En storstädning kan vara en bra start på säsongen. Gå igenom hemmet och rensa bort saker du inte längre behöver eller vill ha, så får du en luftigare och öppnare atmosfär.

Att dekorera för påsk handlar mycket om att välkomna våren och ljuset tillbaka. Genom att använda ljusa färger, naturliga material och traditionella symboler som ägg, kycklingar och harar kan du skapa en härlig påskstämning i ditt hem och trädgård. Låt kreativiteten flöda och skapa en festlig miljö där familj och vänner kan samlas och njuta av säsongens glädje.

Lycka till med din påskinredning!

/ Yvonne på lavanille.com