Lavanille

Förhöj atmosfären med passande belysning

Välj rätt belysning och skapa stämning i kök och matplats

Att ljussätta köket och matplatsen är en viktig del av heminredningen och det finns flera aspekter att tänka på för att skapa en inbjudande och funktionell atmosfär. I denna blogg tar vi upp några tips och idéer för att lysa upp ditt kök och matplats på bästa sätt.

Köksbelysningen har tre funktioner – allmänbelysning, arbetsbelysning och accentbelysning. När du därför skall planera ljussättningen i köket så är det en bra idé att ta hänsyn till dessa tre funktioner när du skall välja lampor.

Allmänbelysning är det primära ljuset som lyser upp hela köket och matplatsen. Det kan vara taklampor, spotlights på skena eller inbyggda spotlights. Taklamporna skall vara tillräckligt starka för att lysa upp hela köket. En större taklampa eller en serie av inbyggda spotlights kan vara effektiva. I ett modernt kök kan en stor, centraliserad pendellampa i ett enkelt men elegant utförande vara ett bra val. I ett lantligt kök kan en serie av mindre, glas- eller keramikpendlar skapa en varm och inbjudande atmosfär.

Arbetsbelysning är viktigt över arbetsytor, som köksbänkar. Underskåpsbelysning eller riktade spotlights är effektiva alternativ. LED-strips eller små spotlights monterade under överskåpen ger ett bra ljus direkt på arbetsytor utan att skapa skuggor. Riktade spotlights kan monteras på väggar eller under överskåp för att fokusera ljuset där det behövs mest. I ett kök med mörka bänkskivor kan extra ljusa LED-lampor under skåpen hjälpa till att förbättra synligheten. Fokusera på att ha stark och välriktad belysning över spis och arbetsytor för att säkerställa att du har tillräckligt med ljus när du lagar mat. Välj belysningslösningar som minimerar bländning och skapar en behaglig visuell miljö för att undvika ögontrötthet vilket är särskilt viktigt i kök där man läser recept eller arbetar med små detaljer.

Accentbelysning används för att framhäva vissa delar av köket, som öppna hyllor, särskilda köksgeråd eller andra detaljer i rummet. Små spotlights brukar fungera bra men man kan även använda LED-slingor. Ett exempel på en dekorativ accentbelysning är en rad av små, hängande lampor över en köksö. Ett annat exempel är att man i ett kök med en ljus skandinavisk stil kan ha små, inbyggda spotlights för att belysa öppna hyllor eller en tavla på väggen. Överväg således att anpassa belysningen för att matcha specifika funktioner i ditt kök, såsom en belyst hylla för att visa upp vackra köksartiklar eller familjeklenoder.

Genom att kombinera allmänbelysning, arbetsbelysning och accentbelysning så kan skapa en mer dynamisk och flexibel belysningsmiljö. En kombination av taklampor centralt i köket, hängande lampor över köksön och underskåps belysning vid köksbänkarna ger både funktionalitet och en fin atmosfär. Genom att skapa olika lager av ljus - tak, mellanliggande och lägre nivåer - så kan du skapa djup och intresse i köket och matplatsen. En varierad belysning är viktig för att kunna skapa rätt stämning för olika tillfällen – från en livlig middagsbjudning till en lugn kvällsmåltid. Du kan också överväga att använda färgade lampor eller smarta ljuskällor som kan ändra färg för att skapa en unik atmosfär vid speciella tillfällen.

Man vill uppnå en balans mellan estetik, funktionalitet, säkerhet och personlig stil i kökets och matplatsens belysning. Varje val spelar en roll i att skapa den önskade atmosfären och funktionaliteten i dessa centrala utrymmen i hemmet.

Sedan kan du fundera på vilka lampor du skall köpa. Personliga eller unika belysningsarmaturer kan verkligen sätta tonen i rummet. Tänk på hur köksbelysningen kompletterar övrig inredning. En vacker hänglampa över matbordet kan exempelvis fungera som ett dekorativt komplement till matplatsen och dukningen.

Genom att tänka igenom dessa aspekter kan du skapa en välbalanserad och inbjudande belysning som förhöjer både funktion och estetik i ditt kök och matplats. På så vis kan du skapa en belysningsdesign som förvandlar ditt kök och matplats till ett inbjudande och mångsidigt utrymme.

Välj kökslampor efter inredningsstil

Välj belysning som kompletterar eller kontrasterar med kökets färgschema. Ljuskällor kan antingen smälta in eller bli en accent beroende på önskad effekt. Belysningsarmaturernas material och texturer bör övervägas i relation till kökets övriga material, som trä, metall, glas eller keramik.

I ett kök med en modern inredningsstil så kan man satsa på minimalistiska armaturer med rena linjer. Tänk rena, raka linjer och metalliska eller glasmaterial. En minimalistisk pendellampa med en unik form kan vara en centralpunkt. LED-paneler eller eleganta hänglampor i metall eller glas passar också bra.

Om man istället har ett lantligt kök så kan man välja kökslampor i naturliga material som trä eller smide. Betona det naturliga. Lantliga pendellampor eller klassiska vägglampor skapar rätt stämning. En lampa med en träfot eller en klassisk lanterna kan tillföra värme och karaktär.

Ett kök som går i skandinaviskt ljus stil, som karaktäriseras av enkelhet och funktionalitet, kan inredas med vita eller ljusa trälampor, gärna i geometriska former. Enkla, funktionella lampor med mjuka former och ljusa, naturliga färger passar bra.

I kök som går i industriell stil så passar armaturer i råa material som obehandlat stål eller koppar med synliga glödlampor eller rör. Material som metall med en patinerad finish och lampor med synliga ljuskällor och metallrör kan tillföra den rätta känslan.

Ljustemperatur och färgåtergivning i köket

Se till att välja en behaglig färgtemperatur. Varmvitt ljus, som ligger i intervallet 2700 – 3000 K, är oftast att föredra i ett kök och matplats då det skapar en trivsam och välkomnande atmosfär.

Se också till att lamporna har en god färgåtergivning vilket är speciellt viktigt där maten tillagas och presenteras. Färgåtergivning anges som RA-index, eller på engelska Color Rendering Index (CRI), och mäts på en skala från noll till 100 där 100 är perfekt färgåtergivning. Man bör då välja ljuskällor med ett så högt RA-index eller CRI som möjligt.

Komplettera med tillbehör och detaljer

Använd gärna dimmers som ger dig möjlighet att justera ljusstyrkan efter önskemål och situation. Då kan du reglera ljusstyrkan vilket är perfekt för att skapa rätt stämning under middagar.

Om du har örter i köket så kan du överväga att ljussätta dem med särskilda plantlampor vilket ger en levande, grön touch.

Anpassa kökslamporna efter personlig stil och behov

Kom ihåg att ditt kök och matplats är personliga utrymmen. Det är viktigt att överväga hur kökets användning och din personliga stil påverkar valet av belysning. Ett kök som ofta används för matlagning kan kräva mer fokuserad arbetsbelysning medan ett kök som mer används socialt kanske fokuserar mer på atmosfärisk belysning. Välj belysning som reflekterar din stil och möter dina praktiska behov. Genom att ta hänsyn till dessa aspekter kan du skapa en välbalanserad och estetiskt tilltalande ljussättning.

Jag hoppas att du får inspiration av dessa tips. Titta gärna på vårt stora sortiment av kökslampor här hos oss på lavanille.com!

/ Yvonne på lavanille.com